Krone benytter bælter i forkammeret på den nye, revolutionerende rundballepresser, der ikke behøver stoppe, selvom ballekammeret er åbent

Agritechnica 2011.

Det har været meget sparsomt med information omkring Krone Ultima CF 155 XC. Men sikkert og vist er det, at den specielle rundballepresser fra Krone har taget en guldmedalje forud for Agritechnica på grund af et nyt revolutionerende system, som betyder, at presseren kan køre hele tiden - også selvom en balle skal lukkes ud af ballekammeret.

På Agritechnica blev Ultima CF 155 XC så vist frem, og gæsterne på udstillingen kunne få et indblik i, hvordan den nye presser arbejder.

Kort fortalt har presseren et slags forkammer, der er i stand til at håndtere den mængde halm, der kommer ind i presseren, mens det normale ballekammer er åben og en balle tippes af.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Forkammeret består af to sæt bælter. Et bælte øverst i kammeret og et nederst. Disse to bælter sørger for at transportere halmen fra pickuppen ind i det normale presserkammer.

Når det traditionelle ballekammer er fuldt, reduceres hastigheden på de to bælter imidlertid, og det, der endegyldigt stopper halmen fra at fortsætte ind i ballekammeret, er en af rullerne i selve ballekammeret.

Den kan nemlig flyttes opad i forhold til dens normale position, og når den forskydes opad, blokerer rullen for halmen fra forkammeret. På den måde kan presseren stadig køre fremad på trods af, at den er ved at vikle net omkring en balle i ballekammeret.

Presser kan styre traktor

Krone Ultima CF 155 XC er en såkaldt semivariabel presser. Kammeret er egentlig et fast kammer, men diameteren på ballen kan alligevel øges ved mekanisk at justere på presseren. Derfor er den i stand til at levere rundballer med en diameter fra 1,25 til 1,5 meter. Presseren er også udstyret med integreret wrapper.

Presseren er isobus-kompatibel, og den er udstyret med Krones TIM (Tractor Implement Management), hvilket betyder, at presseren faktisk kan overtage styringen med traktoren fra visse mærker. Presseren kan nedsætte traktorens hastighed eller helt stoppe traktoren.

Den funktion er en fordel, idet der naturligvis ikke kan være uanede mængder halm i forkammeret.

- Når presseren overtager styringen, sørger den selv for at nedsætte hastigheden eller helt stoppe traktoren, hvis forkammeret når at blive fuldt, inden ballen i kammeret er læsset af, forklarer D. Büter fra Krone.

Han understreger dog, at presseren er optimeret til at nette ballen og læsse den af endnu hurtigere end før.

- Lågen til ballekammeret åbner og lukker hurtigere på denne presser, så vi får mest mulig ud af presseren, fortæller han.

Hvis traktoren ikke har isobus, vil terminalen til presseren give en alarm, hvis forkammeret bliver fyldt, inden den færdige balle i kammeret bliver læsset af. I så fald må chaufføren holde stille og vente på, at presseren bliver klar.

Ikke desto mindre vurderer Krone, at den nye presser vil have en kapacitet, der er op til 50 procent højere i forhold til nuværende rundballepressere på markedet.