Det var godt nok på tide, EU.

Det er den umiddelbare melding fra Fødevareministeriet, landbrugsorganisationerne og de danske dyrlæger, efter Europa-Kommissionen i sidste uge vedtog en handlingsplan mod antibiotika-resistens. Det skriver altinget.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er jo ingen tvivl om, at vi her i Norden er langt foran i forhold til resten af verdenen, når det kommer til at bekæmpe antibiotika-resistens. Det er godt, at der nu er kommet en handlingsplan, men når man ser på problemets omfang, så kan det aldrig gå hurtigt nok. Det er jo helt uacceptabelt, at man i dag kan blive indlagt flere dage på grund af en simpel blærebetændelse, siger fødevareminister Mette Gjerskov til Altinget.

Adskil ordinering og salg

Og netop Danmark og resten af de skandinaviske lande har været inspirationskilde til handlingsplanen, hvis 12 foranstaltninger skal igangsættes i løbet af de næste fem år.

I 1995 grundlagde Videnskabsministeriet og Sundhedsministeriet eksempelvis det såkaldte DANMAP-program, der løbende holder øje med forbruget af antibiotika og antimikrobiel resistens blandt bakterier fra produktionsdyr.

Derudover er det i dag ulovligt for dyrlæger både at ordinere og sælge antibiotika, og det har blandt andet været med til at knække den stigende antibiotika-kurve. Det sidste står der dog intet direkte om i handlingsplanen, og det er noget, fødevareministeren på sigt vil have ændret

- Vi vil helt sikkert arbejde hen imod et forbud mod, at dyrlæger både kan ordinære og sælge antibiotika, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jan Dahl, chefkonsulent i fødevaresikkerhed og veterinære forhold hos Landbrug & Fødevarer, mener ligeledes, at man på EU-niveau skal adskille ordinering og salg af antibiotika.

Ifølge chefkonsulenten er et af problemerne i dag, at fødevareindustrien er blevet så globaliseret, at varer dagligt bliver transporteret på tværs af landegrænser. Derfor nytter det ikke noget, hvis det kun er Danmark, som slår hårdt ned på antibiotika-problematikken.