Abonnementsartikel

Challenger fejrer på Agritechnica 25 år med bælter på traktorer. Trækplaster på standen er også TerraGator 845, der har trinløs transmission og som afløser 2244 og 3244

Challenger benytter Agritechnica til at fejre jubilæum og til at lancere nye maskiner for offentligheden. TerraGator 845 er næste generation af Challengers selvkørende gyllenedfældere på fire hjul, og den får netop premiere på den tyske udstilling.

TerraGator 845 afløser de to nuværende modeller på fire hjul, 2244 og 3244, som rummer henholdsvis 15 og 18 kubikmeter. Nøjagtig den samme mængde kan TerraGator 845 køre med, da den kan fås med to forskellige størrelser af tanke, som også er nyudviklede til TerraGator 845.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En af de større ændringer på den nye TerraGator i forhold til de nuværende modeller er, at maskinen som den første model i programmet får ny motor med SCR-teknologi. Motoren er en Agco Sisu Power-motor på 8,4 liter, som yder 400 hestekræfter. Ligeledes er det den første firhjulede TerraGator, der får en trinløs transmission.

For to år siden viste Challenger den trehjulede model 8333 på Agritechnica. Det var verdens første selvkørende gyllenedfælder med en trinløs CVT-transmission. Men nu tager virksomheden skridtet videre og lægger en CVT-transmission fra Fendt i TerraGator 845.

Opbygningen af den nye TerraGator er også anderledes end tidligere. Hele maskinen hviler nu i princippet på en stor langsgående I-bjælke. Ifølge Challenger skulle det gøre maskinen mere fleksibel.

TerraGator 845 er forberedt for autostyring, og kabinen er i modsætning til tidligere affjedret.

En Challenger i slangeskind

I år er det 25 år siden, Challenger første gang lancerede en traktor på bælter. Det fejres på Agritechnica med en specialudgave af en Challenger MT 865C.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Traktoren på standen vil delvist være lakeret som en pyton-slange for at markere jubilæet. I 2012 kan specialudgaven med den specielle lakering og en stor mængde ekstraudstyr erhverves fra fabrikken - dog kun i 800-serien.

Sideløbende med den rigtige special-model vil Challenger producere 1.000 eksemplarer af en lille model-traktor, som er identisk med ”pyton-traktoren”. Så for samlere kan det være en god ide at få fat i et eksemplar af den lille model, inden det er for sent.

Selvkørende sprøjte i fornyet udgave

Det er blot to år siden, Challenger lancerede en helt ny selvkørende sprøjte med navnet RoGator 600. Den blev vist første gang på Agritechnica tilbage i 2009 og blev klar til salg fra foråret 2010. Men nu står der en ny udgave af sprøjten klar i kulissen. Den får som dens forgænger også premiere på Agritechnica.

Rogator 600 B er dog knapt så ny-udviklet som dens forgænger, da den i princippet indeholder mange af de elementer, som den nuværende Rogator 600 har. Blandt ændringerne finder man en ny motor med SCR-teknologi.

I kabinen, som i øvrigt er identisk med Challenger MT700C og MT800C, er der blevet plads til en ny 12 tommer stor touch-skærm i farver, hvorfra brugeren er i stand til at foretage indstillinger på sprøjten. Det gælder blandt andet betjening af autostyringen, afblænding af sektioner, data-logning med videre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Terminalen er iso-bus kompatibel og er udviklet af Topcon, der er Agcos partner på området.

Rogator-serien kommer til at bestå af tre forskellige modeller: RoGator 635, RoGator 645 og RoGator 655 med 175, 223 og 242 hestekræfter. I første omgang vil kun de to største modeller blive udstyret med SCR-katalysator.

De tre modeller får også forskellige tanke monteret. Det betyder, at den mindste model tager 4.000 liter med ad gangen, mens Rogator 645 og 655 tager henholdsvis 4.800 og 6.000 liter i tanken. Hvis 4.800 er for meget, kan Rogator 645 udstyres med den lidt mindre tank på 4.000 liter.

Alle maskiner er hydrostatisk drevet og kan fås med bomme fra 24 til 36 meters arbejdsbredde. Sporvidden kan indstilles enten mekanisk eller hydraulisk fra 1,8 til 2,24 meter.