Som de første indenfor græsforædling satser DLF-Trifolium nu på at implementere teknologien genomisk selektion i græsforædling. Til udvikling af dette nye forædlingsværktøj har DLF-Trifolium dannet en stærk forskningsalliance med Aarhus Universitet, Institut for Molekylærbiologi og Genetik, der med stor succes har udviklet teknologien til kvægavl.

Teknologien består i at udvælge de bedste forædlingslinjer på baggrund af deres genetiske potentiale (DNA profil) frem for agronomiske forsøgsdata. Den store fordel er, at teknologien tillader målrettet forædling af flere egenskaber samtidig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Effekten af den genomiske information, der herved opnås vil

- fremme udviklingen af et nyt revolutionerende forædlingsværktøj i græsser og

- sikre fremstillingen af nye fodergræssorter med væsentlige forbedringer for udbytte, kvalitet, sygdomsresistens og stresstolerance ? til gavn for landmænd, producenter og miljø.

Forudsætningen er, at man først finder sammenhængen mellem planternes afkodede DNA-profiler og deres tilhørende forsøgsdata. Når metoden er udviklet, forventes det, at den årlige udbytteforbedring bliver tre til fem gange større end i dag.  Der investeres i alt 33 mio. kr. i forskningsprojektet, der finansieres af bidrag fra Innovationsloven, Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP), Aarhus Universitet og DLF-TRIFOLIUM. Herudover modtager DLF-TRIFOLIUM forskningsmidler fra Godfred Birkedal Hartmanns Familiefond.