Antibiotikaforbruget i Danmark er faldet med 20 procent. Det skyldes, at svineproducenterne er blevet bedre til at se på det enkelte dyr, og udviklingen sikrer en fortsat dansk førerposition, som andre lande følger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det konstaterede Nicolaj Nørgaard, direktør for Videncenter for Svineproduktion, Landbrug & Fødevarer, på årsmødet i Herning.

Han glæder sig over, at forbruget af antibiotika faldt i 2010 - for første gang i 10 år.

- Svineproducenterne reducerede forbruget af antibiotika med fem procent sidste år målt i doser pr. produceret gris. Det fremgår af den årlige DANMAP-rapport over antibiotikaforbruget til dyr og mennesker. Udviklingen er fortsat i 2011, så forbruget samlet set er faldet med 20 pct.

- De danske svineproducenter har leveret et flot resultat sammen med dyrlægerne. Tallet viser, at svineproducenterne har set på, om de kunne gøre nogle ting anderledes, og her er udviklingen gået i retning af øget enkeltdyrsbehandling og til at se mere på det enkelte dyrs behov, siger Nicolaj Nørgaard.

Danmark som foregangsland

I USA har Rigsrevisionen, GAO (Government Accountability Office) offentliggjort en ny rapport, som konkluderer, at de forskellige amerikanske institutioner faktisk har gjort for lidt for at overvåge antibiotikaforbruget til produktionsdyr. Samtidig anbefaler GAO nemlig, at det bliver muligt at overvåge forbruget af antibiotika opdelt på dyreart og formål - ligesom Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Så sent som i august i år blev den danske model for at nedbringe antibiotikaforbruget fremhævet af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA), som et særligt eksempel til efterlevelse af de øvrige EU-lande. Faktisk fremhæver EFSA, at de danske tiltag er fornuftige.

- Vi har konstant fokus på, at antibiotikaforbruget bliver så lavt som muligt, så vi dermed undgår resistensproblemer. Derfor er det glædeligt, at USA og EFSA har fået øje på den danske indsats. De anbefaler at indføre de tiltag, som danske landmænd allerede har taget, siger Nicolaj Nørgaard.

Han tilføjer, at branchen nu er klar til, at det danske EU-formandskab svinger taktstokken, så vi får en fælles registrering og målsætning.