er er blevet markant færre øremærkede kroner til økologisk forskning. Det viser en ny analyse fra Internationalt Center for Forskning i Økologis Jordbrug og Fødevaresystemer (ICROFS). Det skriver altinget.dk.

Helt konkret var der i 2010 afsat cirka 65 millioner kroner til området, mens beløbet i 2011 er faldet til 37 millioner kroner. Antallet af forskningsårsværk inden for økologi er derfor halveret, viser analysen fra ICROFS.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nedgangen skyldes, at en række forskningsprogrammer målrettet økologien er udløbet, og at der ikke er kommet nye til at erstatte de udløbne. Og den udvikling får en hård medfart på vejen fra Socialdemokraterne.

- Det er en katastrofe, at man har skåret på et område, som er i vækst. Hvis vi skal have flere til at omlægge til økologi, så skal der være en forretning for det. Og der kan forskningen jo være med til at bane vejen for det, som efterfølgende skal ske. Så det er ufornuftigt at skære her, siger Socialdemokraternes Bjarne Laustsen til altinget.dk.

Vil ikke garantere flere midler

Men selvom intentionerne er der, så er det langt fra sikkert, at en ny regering umiddelbart kan give flere penge til økologiforskning. I hvert fald ikke med det samme.

- Hver gang vi trækker penge ud et sted, så skal vi jo forsøge at finde dem et andet sted, som Bjarne Laustsen formulerer det.

Han peger dog på den kommende landbrugsreform som et vindue, hvor der kan hentes nye penge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I forbindelse med landbrugsreformen vil der komme en debat om at tage noget fra den direkte landbrugsstøtte og bruge på andet. Det kunne godt være der, vi kan finde midler til forøgelse af forskningsmidlerne. For det er vigtigt for omlægningen til økologi, siger Bjarne Laustsen, der ikke vil afvise, at det også kan blive tale om at omfordele de penge, som allerede er i spil til fødevareforskning.