Poul Nygaard er driftsleder hos Jens Vigh Riis ved Sejerslev på Nordmors. Der er knap 2.200 søer på bedriften.

For et par måneder siden investerede Jens Vigh Riis i to klovbeskærerbokse, PiggyTrim, fra firmaet Klovplejeboksen ejet af Henrik Hein Jørgensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De to klovbeskærerbokse er sat op på gangen i hver sin drægtighedsstald.

- De blev først og fremmest købt for at rette op på klovsundheden hos 2.000 indkøbte polte, som havde meget dårlige klove. De havde lange og forvoksede klove, siger Poul Nygaard.

Selvom man faktisk gjorde en del ud af at klippe de lange biklove i besætningen, var det ikke nok til at rette op på problemerne. Der var også lange klove, forhornede baller, revner og skader i klovene.

Resultatet blev søer med en forkert benstilling. Søerne havde bløde koder samt lange og udadvendte klove.

- De var ikke gode til at gå, og det giver selvfølgelig problemer i løsdriften. Vi havde altid omkring 80 søer, som var taget ud til aflastning fra drægtighedsstalden. I dag er det måske kun 50 søer, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han ved dog godt, at der måske også er lidt hårde produktionsforhold på bedriften, idet der er fuldspaltegulv i poltekarantænen og biofix-system i drægtighedsstaldene, men understreger, at problemerne med klovsundheden allerede kunne konstateres i poltestalden, hvor dyrene ikke har gået ret lang tid i stalden.

Han tror imidlertid, at svineproduktionen generelt vil få flere problemer med søernes sundhed, når søerne er sluppet løs i drægtighedsstalden.

- Det er klart, at der opstår flere skader på soen, hvis hun skal gå rundt i drægtighedsstierne på lange klove og biklove eller forhorninger i sål eller baller. Det betød ikke så meget, da hun var bokset op i drægtighedsstalden, siger han.

Kunne næsten ikke gå ind ? løb ud

Hyologisk er mødt op sammen med Nikolaj Stidsen fra firmaet Den Praktiske Gris for at se klovbeskærerboksen i brug.

Det er meningen, at han skal hjælpe folk i begyndelsen, når de har købt en klovbeskærerboks af Klovplejeboksen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nikolaj Stidsen har i flere år arbejdet som driftsleder med fast ansættelse på forskellige ejendomme, men har nu valgt at slå sig ned som selvstændig driftsleder, der først og fremmest kan levere praktisk rådgivning, men som også kan træde ind i en ekstraordinær situation med manglende driftsleder

Han har et halvt års erfaring med brug af PiggyTrim fra en tidligere fast ansættelse som driftsleder. Han lægger ikke skjul på, at han er begejstret for boksen.

- Det var en aha-oplevelse for mig, da jeg så de første søer, der næsten ikke kunne gå ind i boksen, praktisk taget løbe ud af boksen, når de var blevet beskåret, siger Nikolaj Stidsen.

Læs mere i den nye udgave af Hyologisk, der udkommer 7. oktober. Der kan bestilles abonnement på telefonnummer 76207970 eller www.hyologisk.dk.