Abonnementsartikel

Ny Database og ny viden kan forhåbentlig medvirke til, at vi får endnu bedre udbytte af jordbundsanalyser end vi har i dag

Anvendelse af jordbundsanalyser har været Godt Landmandskab i snart 100 år, da det er blevet brugt som et væsentligt grundlag for at fastsætte behovet for kalk og næringsstoffer.

Prøverne giver først og fremmest information om, hvorvidt markens basale frugtbarhed med hensyn til pH og næringsstoffer er i orden. Det giver for eksempel en sikkerhed for, at jordens pH, fosfor- og kaliumindhold er højt nok til at sikre fuldt udbytte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig giver tallene også information om, hvorvidt fosfor-, kalium- og magnesiumindhold er højt nok til at tilføre mindre end afgrøderne bortførsel i en kortere eller længere periode.

Endelig giver fosforindholdet også information om, hvorvidt der er risiko for tab af fosfor fra jorden. Jordbundsanalyser er derfor et vigtigt i gødningsplanlægningen.

I septemberudgaven af Agrologisk beskriver Leif Knudsen, chefkonsulent, Videncentret for Landbrug, en ny en central jordprøvedatabase, der skal lette og forbedre håndteringen of fortolkningen af jordbundsanalyserne. I artiklen fortæller han også om et helt nyt princip der forskes i, som ved at efterligne en planterod kan få et billede af, hvor store mængder af de forskellige næringsstoffer der er tilgængelige for planten.

Læs hele artiklen i det nyeste nummer af Agrologisk, som udkommer fredag den 9. september. Der kan bestilles abonnement på www.agrologisk.dk eller 7620 7920.