Abonnementsartikel

Draper-skærebordet har ifølge østsjællandsk landmand givet en forøget kapacitet på 15 procent

Driftsfællesskabet Lunderød ApS’ Case IH Axial Flow 9010 rotortærsker har fået øget kapaciteten med cirka 15 procent til denne sæson. Det er sket ved at erstattet det originale 30 fods skærebord med et 36-fods Honey Bee Draper-skærebord med segl i stedet for indføringstromle. Et bånd fører materialet videre ind i maskinen.

- Alt afhængig af forholdene høster vi nu fem til seks hektar i timen, fortæller Kim Kjær Knudsen, medejer af Lunderød ApS, der driver i alt 900 hektar på flere ejendomme omkring Kirke Hvalsø på Midtsjælland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hele dette areal høstes med denne ene mejetærsker.

- For at udnytte 9010’erens kapacitet fuldt ud måtte vi ofte køre seks til otte kilometer i timen med det originale skærebord. Det var lige lovlig hurtigt, når korntanken skulle tømmes. Desuden havde elektronikken på skærebordet svært ved at reagere hurtigt nok på ujævnhederne i marken, forklarer Kim Kjær Knudsen i en artikel i september-udgaven af Agrologisk.

Indføringssnegl erstattet af segl

Den store indføringssnegl er erstattet af et segl, som fører afgrøden ind til midten. Øverst i skærebordet holder en lille, langsomtgående snegl lange afgrøder nede i skærebordet, hvilket ifølge Kim Kjær Knudsen har været en stor fordel i raps og rug.

- Seglet i skærebordet har givet så jævn en indføring og ilægning, at vi har opnået en kapacitetsforøgelse på cirka 15 procent. Resultatet er, at vi på trods af den forøgede skærebordsbredde kører næsten lige så stærkt, som vi plejer. På trods af den forholdsvis høje hastighed følger skærebordet markens ujævnheder præcist, fordi de elektroniske følere er erstattet af støttehjul, siger han.

Læs hele artiklen i det nyeste nummer af Agrologisk, som udkommer fredag den 9. september. Der kan bestilles abonnement på www.agrologisk.dk.