Der var mindst to tilfredse mennesker efter afholdelse af DM i hø i weekenden på Refshaleøen i København, hvor der blev afholdt madfestival - MAD Food Camp.

Dels vinderen af konkurrencen, som blev Claus Holt, Hurup i Thy, og dels kvægbrugskonsulent Thorkild Nissen, Økologisk Landsforening, der står bag initiativet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg glæder mig over, at der er kommet så meget fokus på godt hø. Hø har mere struktur end ensilage, og så bevarer det bedre aminosyrerne og sukkeret. Økologer er vældig glade for hø, fordi de derved får vigtige aminosyrer, som de ellers har svært ved at skaffe, siger Thorkild Nissen.

Han kunne glæde sig over stor tilslutning til konkurrencen. 38 havde indsendt hø til vurdering.

Bedømmelsen fik publikum i første omgang adgang til, og de gik vældig op i at lugte til høet og vælge deres favorit.

Overdommerpanelet bestod af køer

Søndag morgen gik "fagfolkene" i gang. Dommerpanelet bestod af to landmænd (blandt andet Bonderøven), en kvægbrugskonsulent (Thorkild Nissen), en biolog, en kok og en vinkyper.

- Det var forskellige ting, vi prioriterede. Biologen kiggede meget på biodiversiteten i høet, mens kokken prioriterede duften. At hø kan bruges i madlavningen, fik vi på festivalen at se, da nogle kartofler blev kogt med hø som "krydderi" - de smagte virkelig godt, beretter Thorkild Nissen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter en times tids vurdering blev dommerkomitéen enig om hvilke tre hø-prøver, der skulle gå videre til overdommerne, som var nogle køer, der efterfølgende skulle tage godt for sig af retterne.

Denne prøvespisning endte med, at Danmarksmesterskabet gik til Thy, hvorfra Claus Holt havde indsendt hø lavet af kløvergræs.

- Vinderhøet duftede godt, var grønt, havde stor biodiversitet og så var det stadig lidt fugtigt, siger Thorkild Nissen.

- Hø skal helst ikke være helt tørt. Hvis det er lidt fugtigt, vil der ske en lille efterbrænding, som frigiver nogle ekstra smagsstoffer. Men det er en balancegang, for høet må heller ikke brænde sammen.

På baggrund af erfaringerne med dette års DM i hø er det Thorkild Nissens overbevisning, at konkurrencen skal gentages næste år.