Abonnementsartikel

Forskere fra Risø DTU har vendt op og ned på forventningerne til plantevækst i 2075

 

Forskere har ofte set en forøget vækst hos planter i forsøg med øget CO2, og eftersom der vil være mere C02 i atmosfæren i fremtiden, har man forventet, at det vil føre til en øget plantevækst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men et nyt dansk forskningsprojekt, hvis resultater er blevet offentliggjort i tidsskriftet Global Change Biology, har nu vendt op og ned på denne tese, skriver Risø DTU på sin hjemmeside.

For det tyder på, at den forventede øgede plantevækst vil blive begrænset på grund af de højere temperaturer og især perioder med sommertørke, som Danmark kommer til at have flere af allerede i 2075.

Forskellige klimavariable

- Når man har set en markant højere plantevækst ved forhøjet CO2-koncentration tidligere, er det typisk fordi man har lavet kontrollerede forsøg, hvor der alene er blevet set på forøget CO2, fortæller Klaus Steenberg Larsen, forsker i Afdelingen for Biosystemer på Risø DTU.

Han er hovedforfatter til den videnskabelige artikel, der er blevet skrevet på baggrund af forskningsprojektet, som går under navnet CLIMAITE.

- Vi havde som udgangspunkt for vores forsøg den teori, at man måtte se på kombinationen af de forskellige klimavariable, da økosystemerne i fremtiden jo netop vil blive udsat for ændringer i alle klimafaktorer samtidigt, og det ser ud til, at det helt ændrer resultaterne, forklarer Klaus Steenberg Larsen.