Fødevareminister Henrik Høegh (V) lægger onsdag den 10. august klokken 12 fremtidens sten til et nyt kostaldsbyggeri hos brødrene Spangsberg i Hanning i Vestjylland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kostalden, der ifølge Vestjysk Landboforening bliver den første af sin art i Danmark, skal rumme op til 400 malkekøer og ventes at reducere udledning af ammoniak med op imod 90 procent, så den nærmest bliver lugtneutral.

Vil sikre fremtiden

- På denne måde belaster vi ikke nærmiljøet overhovedet, og derfor er vi ved byggeriet af denne stald med til at sikre vores landbrug for fremtiden, siger Jacob Spangsberg til Vestjysk Landboforenings hjemmeside, vjl.dk.

Med en eventuel Nationalpark Skjern Å 50 meter fra bedriften, forudser Jacob Spangsberg skrappere restriktioner og en anderledes miljølovgivning i tiden, der kommer.

- På sigt tror jeg, at fokus bliver på, hvor meget en bedrift maksimalt må udlede - frem for som i dag, hvor lovgivningen er baseret på antallet af dyr, påpeger han.

Tre år undervejs

Det er Danmarks største bygge- og anlægsvirksomhed, HT Højgaard, der har udviklet det integrerede luftrensningssystem, som reducerer udledningen af ammoniak. Et koncept, der har været under udarbejdelse i tre år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Helt i tråd med brødrene Spangsberg fremtidsvision bliver det børnene - Niklas, Naja, Mia og Andreas - der kommer til at præge den første grundsten i det 5000 kvadratmeter store staldbyggeri til godt 20 millioner kroner.