Danmark får kun en brøkdel af den milliardstøtte, som EU-Kommissionen i går delte ud til de tabslidende europæiske grøntsagsavlere i kølvandet på VTEC-bakteriekrisen.
Alligevel er det en lettet fødevareminister, der trods alt kan gå tilbage til erhvervet og sige, at han har fået de 6,5 millioner kroner til at dække branchens dokumenterede tab, som han har bedt om fra EU-kasserne. Selv om det kun dækker cirka halvdelen af, hvad erhvervet har tabt.
- De fleste producenter vil få dækket mellem 50 og 70 procent af deres tab, siger Henrik Høegh, der glæder sig over, at Kommissionen har været "hurtig på trapperne" og har fået ekspederet sagen, inden institutionen går på sommerferie i næste uge.
Lille plaster på såret
De danske producenter kan ikke få EU-støtte for krisens første par uger, fordi Kommissionen kun kompenserer for destruktion af fødevarer, der kan dokumenteres efter specielle EU-anvisninger. Et system, som først blev stablet på benene sent i processen. Derimod kompenserer EU ikke for salg med store tab, som de fleste danske avlerne har benyttet sig af, eller for anden destruktion.
Fødevareminister Henrik Høegh har tidligere lovet, at regeringen selv vil kompensere berørte avlere med de cirka 56.000 kr. pr. virksomhed, der kan gives i statsstøtte uden at komme i karambolage med EU-reglerne. En sum, som kun er et lille plaster på såret hos særligt agurkeavlerne, som anslået mistede 7,4 millioner kroner i e. coli-krisens første uger.
Flest penge til Sydeuropa
Hos avlernes brancheorganisation Dansk Gartneri frygtede konsulent Torben Lippert, at kravene til EU fra de andre europæiske avlere ville være så store, at Kommissionen ville blive nødt til at lave en fordelingsnøgle, så selv de korrekt dokumenterede tab ikke kunne honoreres 100 procent.
- Det er positivt, at de har kunnet finde penge til det hele, så der ikke kommer til at ske en graduering, siger Torben Lippert fra Dansk Gartneri.
I alt har EU-Kommissionen fundet 1,6 milliarder kroner til berørte avlere. Støtten går til landmænd, der har måttet destruere agurker, tomater, salat, squash og peberfrugter. Langt de fleste af midlerne går til producenter i Spanien, Italien og Polen, der tilsammen hæver over en milliard til deres producenter.
Plettet omdømme
Men hos landbrugets lobbyorganisation i Bruxelles gør man det klart, at producenternes tab er meget større end den check, som EU-kommissæren sender til landene.
- Tabene lå på 400 millioner euro om ugen (1,2 millliarder kroner, red.) da krisen toppede, understreger generalsektær Pekka Pesonen hos erhvervets talerør COPA-COGECA.
- Hele sektorens omdømme er blevet plettet. Producenterne har lidt både direkte og indirekte skade fra krisen, som det vil tage måneder for sektoren at komme over, siger Pesonen.