Horsch Terrano FM harveserie er en ny all-round-harve, der følger trenden i landbruget om én enkelt harve på bedriften

Maskinbladet, Tjekkiet.

Det er blevet populært at købe én enkelt harve, som både kan bruges til den øverlige samt den dybdegående jordbearbejdning, frem for flere harver til flere forskellige formål. Horsch har derfor udviklet en ny variant af Terrano-familien, som skal opfylde det ønske hos landmændene.

Navnet er Terrano FM-serien med arbejdsbredder, som strækker sig fra fem til syv meter. Serien er et nyt koncept, hvor pakkeren efter harven faktisk kan undværes helt.

- Dette kan være en fordel på den lettere jord, fortæller Arne Gejl fra Stroco-Agro ApS, som er den danske importør af maskiner fra Horsch.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Maskinen blev vist for første gang i aktion under Horsch Praxistage 2011 i Tjekkiet.

Dybde kan ændres under kørsel

På de andre Terrano-harver er det en kombination af pakkeren i bag og dybdehjulene foran på harven, der bestemmer dybden.

- De store transporthjul midt på harven kan fungere som dybdehjul i kombination med de forreste hjul, og derved kan vi undværer pakkeren helt, fortæller Arne Gejl.

Men han påpeger dog, at det er helt op til kundens valg.

- Det er naturligvis muligt at tilvælge de forskellige Horsch-pakkere på harven. Og det er muligt at få strigletænder sat bag på harven, slår Arne Gejl fast.

Det er muligt at ændre harvedybden under kørslen, og som ekstraudstyr kan FM-harverne udstyres med hydraulisk højdejustering af de forreste to hjul i hver side af harven.

Hvis ikke der vælges denne løsning, ændres dybden med et clipssystem på de hydrauliske cylindre. Dybden kan indstilles fra to til 30 centimeter

Lægger vægt på traktoren

Den nye harve er udstyret med vægtoverføring. Det betyder, at der kan overføres vægt fra harven og til traktorens baghjul, hvilket skal sætte sine spor i form af et lavere brændstofforbrug som følger af et mindre hjulslip.

Det er Horschs Terra Grib-tænder, som sidder på harven. De sidder med en afstand på 27 centimeter. Hvis der arbejdes i det øverlige jordlag, kan brugeren montere vingeskær på tænderne, og hvis der skal haves dybt, tages vingeskærene af tænderne igen.

- Dette er med til, at gøre harven så all-round-venlig, som den er, fortæller Arne Gejl.