Abonnementsartikel

En ny form for landbrug, hvor landmænd via samarbejde skaber et bæredygtigt landbrugserhverv og lokal forsyning af sunde fødevarer, er på vej.

Den nye form for landbrug hedder Økologisk Matrixbrug og prøves allerede nu af i et samarbejde mellem Videncentret for Landbrug og Lejre Kommune. Det oplyser Videncentret for Landbrug.

- Det er en måde at dyrke økologi på i større skala uden at gå på kompromis med de økologiske grundprincipper om at producere miljørigtigt. Samtidig er det et alternativ til de store industrilandbrug, som vi ser stadig flere af i det danske landbrug, siger Niels Nørskov, markedschef i Videncentret for Landbrug, Økologi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Matrixbrug er et samarbejdskoncept, der går ud på at flere landbrug samarbejder om for eksempel dyrkning af korn, bær eller grøntsager, maskinsamarbejde, fælles forarbejdning og salg af deres produkter til beboere i lokalområdet. Men det handler også om at udnytte landbrugets affaldsprodukter til for eksempel biogas, der kan omdannes til strøm og dermed bidrage til en klimavenlig fødevareproduktion.

Fælles biogasanlæg

For at få undersøgt, hvordan Økologisk Matrixbrug kan fungere blandt danske landmænd, er Videncentret for Landbrug, Økologi og Lejre Kommune ved Roskilde gået ind i et projekt, hvor samarbejdsformen skal testes blandt lokale landmænd.

Allerede nu er en lang række af landmændene omkring Lejre kommet med en række bud på, hvordan de kan samarbejde om for eksempel biogas, fælles forarbejdning og fælles afsætning af produkter.

- 12 producenter er allerede gået sammen om at få skabt en fælles afsætning af deres varer ved at sælge sammen på torvemarkeder i nærliggende byer og måske på sigt til institutioner i lokalområdet. Ved at gå sammen kan de levere produkter i større mængder og i flere varianter, forklarer Niels Nørskov.