Danske landmænd er kendt for at være blandt verdens dygtigste. Alligevel kan man ikke undgå at blive imponeret, når man besøger Andrew Ward fra Lincolnshire et par timers kørsel nord for London. I 2008 blev han kåret til Farmer of the Year, og det forstår man godt, når man hører ham fortælle om sin tilgang til at dyrke sine 652 hektar.

Målet er at avle fem ton raps og 12 ton hvede pr. hektar, og selvom det endnu ikke er lykkes at nå det som et gennemsnit på alle markerne, har han flere marker, hvor udbytterne er et pænt stykke over målet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

God jord er en del af forklaringen på de høje udbytter. Men dygtigt håndværk samt målrettet brug af N-min-analyser, mikronæringsstoffer og måling af afgrødernes grønmasse-indeks er en anden væsentlig del af forklaringen.

Udover at fokusere på høje udbytter har Andrew Ward også haft meget fokus på etableringsomkostningerne på den stive engelske jord, og her har grubbesåning af raps vist sig at være en succes. Grubbesåning af rapsen har således reduceret etableringsomkostningerne fra 109 til 65 pund pr. hektar, og tidsforbruget på etableringen fra 152 til 53 minutter pr. hektar – vel at mærke uden at det er gået ud over udbyttet. Til gengæld er inputtet i forbindelse med dyrkningen af rapsen betydeligt højere, end vi er vant til i Danmark.

Læs hele artiklen om besøget hos Andrew Ward i juli-udgaven af Agrologisk, som udkommer fredag den 8. juli. Bestil abonnement på www.agrologisk.dk.