Information og vejledning er løsningen på de problemer med dyrevelfærd i svinebesætninger, Fødevarestyrelsen har fundet ved kontrolbesøg i 2010.

Det mener viceformand for Landbrug & Fødevarer, Henrik Frandsen, som gør opmærksom på, at Landbrug & Fødevarer er opmærksom på problemet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Målrettet information har virket på andre områder - for eksempel har Landbrug & Fødevarer informationskampagne om korrekt aflivning af dyr været med til at sikre et fald fra 42,6 procent af de kontrollerede besætninger, der ikke aflivede korrekt i 2008 og 2009, til 9,4 procent, der ikke aflivede korrekt i 2010, siger Henrik Frandsen og fortsætter:

- På samme måde skal vi sørge for at have flyttet nogle holdninger hos svineproducenterne. Det skal være en del af deres daglige rutine, når de går i stalden, at de kigger efter, om alting er i orden. Desuden skal de selvfølgelig sørge for at have bokse og så videre tilstede til syge dyr.

Minkavl bevæger sig mod det acceptable

Fødevarestyrelsens kontrol viste, at der var væsentligt færre alvorlige sager med tilskadekomne mink i 2010 i forhold til året før.

Kontrollen af samtlige danske pelsdyrfarme viste, at 821 besætninger fik ingen bemærkninger, 708 besætninger fik en indskærpelse, 225 besætninger fik et påbud, og 27 besætninger blev politianmeldt.

Dermed er det stadig flertallet af de danske pelsdyravlere, der har overtrædelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der er jo stor gradsforskel på indskæpelser og politianmeldelser. Vi er i en proces med at flytte pelsdyravlen over på et niveau, hvor samfundet kan acceptere det. Der er sket en rigtig positiv udvikling siden sidste år, siger Henrik Frandsen.

Er du tilfreds med resultatet? 

- Nej, man er vel ikke tilfreds, før alle problemer er væk. Og dertil når vi nok aldrig. Men vi tror på, det fortsat er information, der skal til for at komme problemerne til livs, siger Henrik Frandsen.