118 gange i 2010 tog det fødevarekontrollen længere tid end de gældende fem dage til at politianmelde vanrøgt af dyr.

218 gange i fjor opdagede den danske fødevarekontrol så grove lemlæstelser af køer, grise og andre slagtedyr, at politiet hurtigt skulle have være inddraget.

Men i hele 118 af disse alvorlige dyreværnssager svigtede fødevarekontrollen ved ikke at politianmelde opdrætterne i tide. Det skriver 24timer.

Det fremgår af årsrapporten fra Fødevarestyrelsen, hvor styrelsen indrømmer, at politiet i strid med styrelsens egne retningslinjer først blev inddraget senere end fem arbejdsdage efter, at der var blevet havde afsløret vanrøgt.

Dansk Folkepartis dyrevelfærdsordfører, Marlene Harpsøe, vil bede fødevareminister Henrik Høegh (V) forklare, hvorfor Fødevarestyrelsen i 54 procent af vanrøgtsagerne politianmelder for sent.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Dyr får lov til at lide, mens systemet svigter, og nu må vi så igen forsøge at få fødevareministeren til at tage dyrevelfærden alvorligt, siger hun.

10-20 dage før sagen politianmeldes

Dyrenes Beskyttelse formoder, at langmodigheden skyldes manglende ressourcer.

Men Fødevarestyrelsens veterinærdirektør, Per Henriksen, afviser, at sager bliver syltet. 

Han forklarer, at det ofte er umuligt for Fødevarestyrelsens medarbejdere at nå at skrive en tilstrækkelig god politianmeldelse, som politiet kan forstå, inden for fem arbejdsdage.

- Det ville være godt, hvis alle sagerne blev hurtigt ekspederet, men en del af dyreværnssagerne er så tunge og komplicerede, at vi er nødt til at bruge længere tid på at skrive anmeldelserne for ikke at tabe sagerne, siger han til 24timer.

Han fortæller, at der typisk går 10-20 arbejdsdage, inden politiet får anmeldelserne om de meget alvorlige vanrøgtssager.

Rettelse: 

Vi skrev under overskriften "Vanrøgtede dyr får lov til at lide", at de lange sagsbehandlingstider i Fødevarestyrelsen resulterede i, at vanrøgtede dyr fik lov til at ligge og lide, mens papirarbejdet stod på. Det er ikke tilfældet. Ved alvorlige sager bliver dyret slagtet øjeblikkeligt. Vi beklager fejlen.