Abonnementsartikel

En gummioverflade af polyuretan reducerede antallet af haseskader i en besætning, mens antallet af skader på klovens sål og balle blev reduceret i en anden. Der skal dog laves yderligere undersøgelser for at finde det optimale gulv til pattegrise.

Nordic Stald Kemi A/S leverede i 2010 en ny blød to-lags gummibelægning af polyuretan til nogle farestier til løsgående søer, der indgik i en undersøgelse ved det svenske landbrugsuniversitet i Upsala.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er blandt andet skrevet et speciale på baggrund af disse undersøgelser. Formålet var at undersøge, om et blødt gulv ? et betongulv med en gummioverflade af polyuretan ? i farestien kan reducere antallet af skader på klove og ben hos pattegrise.

Det er et velkendt problem, at pattegrisene får skader på klove og ben især i starten af diegivningen, da gulvet ikke er optimalt for grisene at ligge på, når de dier, fordi de skraber med forbenene på gulvet eller stemmer i med bagbenene på gulvet. Der opstår skader ? åbne sår ? både på gulv af beton, jern og plastik. Og både på fast gulv og spaltegulv. Men problemerne er værst på nye og endnu ikke slidte gulve eller på gulve, der er meget slidte. Så virker overfladen som slibepapir på pattegrisenes tynde og sårbare hud.

Ifølge det svenske speciale har man de seneste 35 år vidst, at der er en sammenhæng mellem gulvet i farestierne og udviklingen af skader på pattegrise, men det er endnu ikke lykkedes at finde en løsning på problemet.

Problemet er stort. Her i undersøgelsen havde for eksempel 70 til 100 procent af pattegrisene i de forskellige forsøgsgrupper knæskader.

Læs mere i den nye udgave af Hyologisk, der udkommer fredag den 1. juli. Der kan bestilles abonnement på telefonnummer 76207970 eller www.hyologisk.dk.