Amazone har højeste VK efter første forsøg, men en let og brugervenlig finjustering rykker VK ned på 5,1 procent i andet forsøg

Den tyske producent Amazone producerer et bredt udvalg af maskiner, så som såmaskiner, redskaber til jordbearbejdning, sprøjter og gødningsspredere. Ud over mekanisk drevne spredere er Amazone også leveringsdygtig i hydraulisk trukne maskiner. ZA-M Ultra blev introduceret i 2002 og er mekanisk drevet.

Amazone er meget opmærksom på arbejdssikkerhed.

Spredemønster: VK, 13,6 procent, VK efter optimering: 5,1 procent

Efter kalibrering af maskinen ud fra gødningens "flow-faktor" indstilles gødningssprederen i henhold til spredetabellen. I første test opnår maskinen en VK på 13,6 procent, og selvom det er sikkert inden for grænsen for at opnå et tilfredsstillende resultat, er det stadig lidt til den høje side.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Efter optimering af ZA-M Ultra ud fra bakketesten opnår maskinen i anden omgang en VK på 5,1 procent, der er meget tilfredsstillende.

Den høje VK i første forsøg kan formentlig forklares med, at spredetabellen er baseret på en Yara-gødning med en grovere partikel-struktur end den struktur, som den faktiske test-gødning havde.

Kantspredning: K: 2,0 promille, CT 22,4 procent

Godt spredebillede. Kun 2,0 promille af gødningen lander på den modsatte side af spredegrænsen. Tildeling af gødningen er også god ud fra CT-tallet på 22,4 procent. Deflektoren til kantspredning er placeret til venstre på maskinen, og den kan foldes ned hydraulisk via spredecomputeren på maskinen. Hvis chaufføren vælger det, kan mængden af gødning reduceres automatisk.

Computer: 3,5

Amazone benytter Amatron+-computeren til både sprøjter og gødningsspredere. Computeren har store, fine knapper, men den har ingen farveskærm. På grund af knappernes forskellige funktioner ud fra typen af redskab kan displayet se lidt uoverskueligt ud. Og der er ingen symboler på flere af de fysiske knapper.

På bagsiden af terminalen sidder der en skifteknap, der styrer de forskellige knappers funktioner.

Det er også muligt at få maskinen med Isobus. Så følger CCI 200-terminalen med maskinen, hvilket betyder, at man har farveskærm og touch-display.

Brugervenlighed: 3,5

Indstilling af Amazone ZA-M Ultra er ret enkel. Find navnet på gødningen i den medfølgende spredetabel eller på internettet og indtast derefter kalibrationsfaktoren og doseringen i computeren (0,98 for Yara KAS).

Derefter skal vingerne på spredetallerknerne indstilles i den rigtige position ? de små vinger i position 19 og de store i position 44 ved hjælp af vingemøtrikker. Det er lidt mere besværligt i forhold til at bruge et håndtag eller at få computeren til at indstille det elektrisk.

PTO-udtaget skal altid køre 540 omdrejninger i minuttet, hvilket giver tallerknerne en hastighed på 720 omdrejninger i minuttet.

Optimering af spredemønster: 4,5

På dette punkt er Amazone med flere vognlængder den mest brugervenlige og præcise maskine i testen. Sæt fire bakker i marken ? tre på højre side på henholdsvis 6,0, 12 og 18 meter ? og én i midten. Bedre for testen ville dog være bakker på begge sider af maskinen for at kontrollere symmetrien i spredebilledet.

Efter testen hældes den opsamlede gødning i fire plastik-kander med en tal-skala på. Det aflæste tal, hvor gødningen når op til i kanderne, tastes ind i computeren, som efterfølgende anviser, hvor meget brugeren skal justere på spredevingerne.

Denne måde at indstille på er meget bedre end at fin-tune ved at sammenligne forskellige grafer i en manual.

Konstruktion: 3,5

Ved første øjekast ser maskinen en anelse kompliceret ud ? delvist på grund af den deflektor, der bruges ved kantspredning.

Maskinen har både trin op til tanken på højre og venstre side. Der er bygget fire skueglas ind i tanken. Alle dele, der kan komme i kontakt med gødningen så som kastevinger og deflektor, er udført i rustfrit stål.

Chassiset og vejerammen har mange hjørner, hvor der kan ophobe sig rester af gødning og snavs. Det gør den lidt sværere at rengøre. Malerarbejdet ser ud til at være godt udført. Men der spottes et par tynde steder, hvor der er synlig rust.

Amazone fortæller, at rusten er et systematisk problem på lygteholderen, og at det skulle være løst nu.

Amazone er det eneste mærke, hvor brugeren indstiller spredebredden ved at ændre positionen af kastevingerne på spredetallerknerne. De resterende mærker ændrer bredden ved at justere nedfaldspunktet på tallerknerne. Justeringen af vingerne udføres med vingemøtrikker, så man behøver ikke værktøj.

Sprederen har en vejeramme med en vægtsensor bagerst i midten. Der er ingen referencesensor endnu, men det er på trapperne næste år, oplyser producenten. Tankoverdækningen på sprederen foldes op og ned hydraulisk.

Læs også Seks gødningsspredere i test.

Læs også Sådan er spredetesten foregået

Læs også TEST: Kompleks konstruktion - enkel at bruge

Læs også TEST: Præcis spredning og god konstruktion

Læs også TEST: Velkonstrueret spreder

Læs også TEST: Stærk terminal og sensor til sidehæld

Læs også TEST: Flot kantspredning - men svær at optimere