Forligskredsen bag nationalparkerne, som består af alle partier undtagen Enhedslisten, er i dag blevet enige om, at afgrænsningen af Nationalpark Skjern Å kræver nye undersøgelser. Det oplyser Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Under høringsfasen har der været interesse for at inddrage en del af Ringkøbing Fjord inklusivt området Tipperne. En sådan væsentlig ændring af afgrænsningen af nationalparken kræver, at borgerne bliver inddraget på ny, og at et nyt forslag til nationalpark kan opfylde nationalparklovens formål. Derfor skal der efter sommerferien igangsættes undersøgelser i de berørte Ringkøbing-Skjern og Herning kommuner.

- I forligskredsen har der været et udbredt ønske om at imødekomme høringssvarerne om, at Nationalpark Skjern Å også skal omfatte området ved Ringkøbing Fjord. Det betyder, at vi skal have tegnet et nyt billede af, hvor grænserne for nationalparken skal gå. Nogle lodsejere skal måske ud af nationalparken, mens andre skal ind, siger miljøminister Karen Ellemann (V).

Flere scenarier

Undersøgelserne kommer til at omfatte flere forskellige scenarier: Det ene er Tipperne og den sydligste del af Ringkøbing Fjord, mens et andet medtager Tipperne og de sydligste to tredjedele af fjorden svarende til Natura 2000-området.

Tipperne blev sorteret fra i en tidlig fase tilbage i 2003 af daværende miljøminister Hans Chr. Schmidt, men høringssvarerne viser en stor interesse for at inddrage dette fredede areal. Der er enighed om ikke at gøre Hvide Sande og Ringkøbing til en del af Nationalpark Skjern Å. Til gengæld vil området omkring Ring Å blive undersøgt for nationalpark-potentiale.

Undersøgelser og borgerinddragelse forventes at vare et halvt år, hvorefter miljøminister Karen Ellemann vil søge Ringkøbing Skjern - og Herning Kommunes samtykke til at udarbejde et nyt forslag til nationalparken sammen med forligskredsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det forventes, at National Park Skjern Å kan indvies i 2013.