Abonnementsartikel

På et år er antallet af kalve, der bliver aflivet korrekt, steget med 50 procent. Det betyder, at 90 procent af de danske kalve nu aflives korrekt.

Det var langt fra godt nok, da en undersøgelse i juli 2010 viste, at kun 60,8 procent af danske aflivede kalve var aflivet korrekt. Derfor udsendte Videncentret for Landbrug, Kvæg en kraftig opfordring til alle kvægbrugere om at gøre det bedre. Det skriver vfl.dk.

- Da vi blev bekendt med undersøgelsen i 2010, sendte vi et nyhedsbrev ud til alle kvægbrugere, hvori vi dels opfordrede dem til at huske at aflive deres kalve og køer korrekt og dels sendte nogle anvisninger til, hvordan man afliver korrekt, fortæller Peter Stamp Enemark, landskonsulent i Videncentret for Landbrug, Kvæg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Boltpistol er ikke nok

Og det ser ud til, at kvægbrugerne tog nyhedsbrevet alvorligt. 

I marts 2011 blev der fulgt op på undersøgelsen ved, at 450 kalve og 191 køer blev undersøgt på destruktionsanstalten DAKA ved Randers. Resultatet viste nu, at 90 procent af kalvene var korrekt aflivet. Altså en kraftig forbedring på kalveområdet med en stigning på 30 procentpoint fra 60,8 procent til 90 procent.

- Vi ved ikke præcis, hvorfor ikke alle kalve bliver aflivet korrekt. Det kan være uvidenhed eller sjusk. Måske har kvægbrugerne en fornemmelse af, at kalvene er helt døde, når de er blevet skudt med en boltpistol, men de kan godt vågne igen, så de skal også afbløde, siger Peter Stamp Enemark. 

Ifølge loven må boltpistol kun anvendes som bedøvelse. Det vil sige, at hvis man anvender boltpistol, skal man straks efter afbløde dyret, idet der en risiko for, at dyret kommer til bevidsthed. Et dyr afblødes korrekt ved, at mindst én af de to halspulsårer skæres over.

Videncentret Landbrug, Kvæg følger op på, hvordan det går med at få aflivet kalvene korrekt i løbet af august eller september.