Abonnementsartikel

De med økonomiske problemer har dårligst råd til ikke at være dækket ind forsikringsmæssigt. Forsikringsmægler peger på forsikringer, landmænd bør overveje at tegne

- Landmænd i en presset økonomisk situation burde være bedre forsikret end deres kolleger, der har en solid økonomi, for de gældsplagede har ringere mulighed for at klare sig igennem et dyrt uheld. Men realiteten er den stik modsatte. Bankerne presser de landmænd, der har problemer med økonomien til at skære i deres omkostninger, og for dem kan en udækket skade være det, der får læsset til at vælte. Så bankerne burde være interesseret i, at især deres nødlidende kunder er godt dækket ind forsikringsmæssigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det siger Peter Skov Østergaard, Ikast. Han er forsikringsmægler i Dansø Gruppen, hvor han sammen med Flemming Post, Skærbæk udgør Dansø Gruppen Forsikringsmægleres landbrugsgruppe.

Træls selv at være "naboen"

Miljøområdet er et af de forsikringsforhold, landmænd ifølge Dansø Gruppen skal have opmærksomhed på.

- Landmænd har normalt en forureningsdækning, hvorimod mange ikke har en miljøskadeforsikring, siger Peter Skov Østergaard.

- Forureningsdækningen gælder for den direkte oprydning efter et miljøuheld for eksempel udslip fra en gyllebeholder. Men siden 2008 kan en landmand også blive draget til ansvar for følgeskaderne, og det er de færreste landmænd opmærksomme på.

En følgeskade kan være udgifter til genetablering af en bestand af sjældne dyre- eller plantearter, som er blevet udryddet som følge af miljøuheldet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mange mener, at den slags sker kun for "naboen", men det ville jo være træls selv at være "naboen", siger Peter Skov Østergaard.

- Vi anbefaler derfor landmænd at tegne en miljøskadeforsikring. Der har ganske vist endnu ikke været sager, hvor en landmand er draget til ansvar for følgeskader, men det kan blive rigtigt dyrt, hvis uheldet er ude.

- Landmænd i miljøfølsomme områder har været mest motiveret for at tegne forsikringen, men mange andre har fravalgt den ekstra dækning, siger Peter Skov Østergaard, der oplyser, at miljøskadedækningen i nogle tilfælde medtages vederlagsfrit, mens den i andre tilfælde koster op mod 5.000 kroner om året.

Store fordele ved stordrift

Peter Skov Østergaard påpeger også fordele, når flere landmænd går sammen om tegning af forsikringerne.

- Der skal mere end fire til fem landmænd til, for at det giver mening, men hvis der er tilstrækkelig volumen, er det muligt at opnå stordriftsfordele. Den enkelte landmand kan stadig få individuelle dækninger, og alt i alt skulle det give bedre dækning til en bedre pris, siger Peter Skov Østergaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En af de tilvalgsforsikringer, Peter Skov Østergaard opfordrer landmænd til at overveje, er udenlandsk arbejdskrafts private ansvars- og indboforsikringer.

- Udlændinge er ikke kendt med de danske forsikringsforhold, og de kan få problemer, hvis de for eksempel bliver ansvarlige for et uheld.

Tjek alternativer i god tid

Udløb af fem-årige forsikringsforløb er også noget, forsikringstagerne bør være opmærksom på i god tid, mener Peter Skov Østergaard.

- Normalt har man en til tre måneder til at reagere, ellers fortsætter forsikringen uændret. Her mener jeg, landmænd i god tid skal overveje deres forsikringsforhold - det giver det bedste resultat, hvis man kommer i gang i god tid. De, der har udløb til årsskiftet, bør allerede nu begynde at undersøge markedet, siger Peter Skov Østergaard.

Hvis nogen tømmer din netbank

Private brugere af netbank er dækket, hvis ens konto bliver lænset. Det er ikke tilfældet, hvis det er virksomheder, der har netbankkontoen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Er kontoen tømt, og en kassekredit eller bevilget overtræk trukket i bund, betaler virksomheden selv for tabet. Hverken bank eller virksomhedens normale forsikringer dækker tabet, påpeger Dansø Gruppen Forsikringsmæglere og opfordrer landmænd til at sikre sig med en forsikring.

- De fleste forsikringer markedsføres som en skrabet netbankforsikring, der udelukkende omfatter eksternt "indbrud". Tillistede koder eller underslæb af en ansat er en form for "indbrud", som ikke er omfattet af de skrabede forsikringer, siger Peter Skov Østergaard.

Den skrabede udgave koster fra nul til 1.000 kroner om året for en dækning på op til tre millioner kroner.