Ved besøg og i staldskoler ender samtalen ofte på, hvad der gøres ved goldkøer ved afgoldning. Hvornår de afgoldes og hvordan, samt pasningen i selve goldperioden og opstart af ny laktation. Det skriver Kirstine Lauridsen, kvægbrugskonsulent, Økologisk Landsforening i den nyeste udgave af Bovilogisk, der udkommer den 17. juni.

Ifølge Kirstine Lauridsen har hver landmand ofte sin egen specielle måde at afgolde på og at starte ny laktation på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er tre vigtige perioder for goldkoen: 1. Afgoldning, 2. Forberedelse til ny laktation, 3. Opstarten af laktationen.

- Og oven i dette kommer koens huld ved goldning, samtidig med at vi ved, at over halvdelen af sygdommene hos køer forekommer i denne periode, skriver Kirstine Lauridsen.

Er seks dage nok til afgoldning?

I økologiske besætninger er der regler om, at køer må være på stald mindre end syv dage ved afgoldning og ved opstart af ny laktation, uden at det noteres i logbogen. I projektet ?Afgræsning også en del af fremtidens kvægbrug? er 12 landmænd blevet spurgt om deres erfaringer med, om de seks dage er nok til afgoldningen. Tilbagemeldingerne viser, at der vil være enkelte køer − cirka nul til fem procent, som ikke kan goldes i løbet af syv dage. Det svarer nogenlunde til det, der blev fundet i en undersøgelse fra 2005.

Anbefalingen må være, at afgoldningen skal ske på så kort tid som muligt.

Hvis koen hurtigt skal goldes, skal den væk fra de malkende køer. Derved vil ydelsen også påvirkes nedad, og det er nemmere at tage foderet fra goldkoen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når koen er goldet efter fem til syv dage, er Kirstine Lauridsens anbefalinger, at koen lukkes på et mindre græsareal, så græsoptagelsen passer til koens behov − det vil sige cirka seks foderenheder og ikke mere.

- Halm er her en rigtig god reguleringsfaktor. Så længe goldkøerne er ude, er arealets størrelse reguleringsfaktoren, oplyser Kirstine Lauridsen.

Læs mere om Kirstine Lauridsens erfaringer og anbefalinger omkring goldperioden i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 17. juni. Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.