Abonnementsartikel
Danmarks Traktormuseum på Lolland-Falster rummer teknik fra dengang bedstefar var dreng. Frivillige driver det flotte museum, der rummer op mod 200 veterantraktorer og stationære motorer
På en måde må det have været utroligt spændende at være landmand for 50-70 år siden. Dengang var der et hav af forskellige traktormærker, og der må uden tvivl have været mere end rigeligt at snakke om for landmænd med hang til teknik.
Et indblik i nogle af alle de mærker, der var i brug på gårdene, kan man få på det flotte Danmarks Traktormuseum. En tur rundt i den gamle fabrik på flere etager, som oprindeligt var frørensefabrik, afslører et sand mekka for traktorentusiaster.
Danske Bukh, GMW, som var en licensproduceret John Deere-traktor, gamle Renault-traktorer, en Utos fra Rumænien og selvfølgelig de gamle Ferguson-traktorer ? jo, der er masser af nostalgi at finde på de 1.500 kvadratmeter, museet har under tag til udstilling af traktorer. Dertil kommer cirka 250 kvadratmeter i kælderen, hvor en række stationære motorer er udstillet.
- Vi har omkring 200 veterantraktorer og stationære motorer i udstillingen. Desuden har vi omkring 85 traktorer i depot hos tre forskellige landmænd. Det er traktorer, vi ikke har plads til ? eller som vi bytter ud i udstillingen med tiden. Nogle af dem står også over for en renovering, hvor de kommer igennem vores værksted og får en kærlig behandling, fortæller Kurt Sværke Pedersen, formand for museet.
Andre traktorer på museet er ejet af private, men står på kontrakt til udstilling for de i alt 4.500 besøgende, der lægger vejen forbi museet hvert år. Cirka 85 procent af de udstillede traktorer er museets egne.
En af verdens sjældneste traktorer
Ifølge vedtægterne skal museet beholde de traktorer, som det får foræret. Så antallet vokser stille og roligt, men i ny og næ sælges også en traktor fra museet. Enkelte gange køber støtteforeningen ? "Dem der har pengene", som Kurt Sværke Pedersen siger - en ny traktor, hvis der dukker noget specielt op. For det skal være de lidt mere specielle af slagsen:
- Det er dem, vi går efter nu. De mere almindelige har vi allerede. Derfor er det heller ikke altid, vi udstiller de traktorer, vi får foræret, påpeger Kurt Sværke Pedersen.
Til sæsonen 2011, som skydes i gang 1. juni, laver Danmarks Traktormuseum en særudstilling med sjældne traktorer. Og særligt én traktor bliver trækplaster.
- For mange år siden havde vi en traktor ved navn Stock stående. Den røg ud af udstillingen, da traktoren var i private hænder. Men det er lykkedes os at få den tilbage til vores særudstilling i år.
- Det er en af verdens mest sjældne traktorer. Der findes måske kun dette ene eksemplar og muligvis én i Tyskland, så den bliver uden tvivl lidt af et trækplaster, forklarer Kurt Sværke Pedersen.
Første Ferguson med epokegørende opfindelse
Særudstillingen inkluderer også en All Work, der blev fremstillet fra 1917 til 1919 af Elektric Wheel Company, USA. Den har en fircylindret petroleumsmotor på 7,8 liter og ydede 14 hestekræfter på "trækkrogen" og 27,2 hestekræfter på remskiven.
Traktoren blev afprøvet af Statens Redskabsprøvning i november 1919. I et resume af resultatet står der: Traktoren er let tilgængelig for eftersyn og reparation. Desuden egner den sig godt til jordbearbejdning samt som stationær kraftmaskine. Den er også brugelig som trækkraft for selvbindere.
Blandt særudstillingens traktorer gemmer der sig også mere kendte mærker, skønt det er sjældenheder, der udstilles. Museet gemmer på en af de allerførste Ferguson-traktorer med Fergusons revolutionerende opfindelse ? en prototype i sort, der er produceret i 1933.
- Det var den første traktor med Fergusons epokegørende opfindelse, nemlig trepunktsliften. Eneste problem var bare, at der ikke fandtes nogen redskaber til den. På den tid var de alle bugserede, så Ferguson måtte udvikle nye redskaber til den "specielle" lift, uddyber Kurt Sværke Pedersen.
Måtte betale 10 millioner dollar
Harry Ferguson fik i øvrigt en kæmpe millionerstatning fra en anden traktorproducent. I 1939 indledte Ferguson et samarbejde i USA med Henry Ford, og fra Ford-fabrikkerne rullede der Ferguson-traktorer ud under navnet Ford model 9N.
Der blev produceret over 300.000 traktorer, men i 1947 sluttede samarbejdet, og produktionen af 9N ophørte.
Ford besluttede derefter at producere en næsten tro kopi blot med navnet Ford 8N.
Den brød Fergusons patenter, og det resulterede i en langvarig retssag, som først blev afsluttet i 1952, da Ford blev dømt til at betale næsten 10 millioner dollar i erstatning til Ferguson.
Traktorer har deres egen historie
Listen af spændende traktorer er lang hos Danmarks Traktormuseum. Men som noget lidt speciel rummer museet også en lille udstilling af danske sprøjter fra R. Sigvardt.
- Sprøjterne er forgængere for det, vi i dag kender som Hardi. De var udført i træ og ganske små, men på den tid var det jo en kæmpe arbejdslettelse. Men det må ikke have været alt for sundt at sidde på den grå Ferguson i medvind, erkender Kurt Sværke Pedersen.
Mange af de udstillede traktorer på museet har deres helt egen historie, som de besøgende kan læse. Det gælder også for en af de Svenske Volvo-traktorer ? en Volvo T42, der blev sponsoreret til museet for 17 år siden af dens tidligere ejer Bent Hansen.
Bent Hansens far, Victor Hansen, havde i de første år efter krigen brug for en ny og større traktor og bestilte en Farmall. Men der kom så få til landet, at han ikke fik en, så han besluttede sig for at købe en Volvo hos forhandleren Dressel i Stubbekøbing, der kunne levere traktoren omgående.
Victor Hansen købte traktoren i 1948 til en pris af 19.950 kroner.
Traktoren kørte de efterfølgende år med en tofuret 16 tommer plov, en 38 tands universalharve og en 13 fods stubharve, og den blev også brugt til at trække det store tærskeværk.
Efterhånden kom der større traktorer til på gården, og fra 1963 og helt op til 1983 blev den brugt til at trække en rundsav.
Frivillige er drivkraften
Museumsformanden lægger ikke skjul på, at det er en stor indsats fra frivillige i området, der holder Danmarks Traktormuseum kørende.
- Museet er drevet af frivillige kræfter. Vi har fire, der går på vores værksted hver mandag og restaurerer traktorer. Så har vi nogle, der sørger for at flytte lidt rundt på traktorerne og støve af. Når vi åbner 1. juni, har vi fået en lønnet medhjælp til billetsalg i hverdagene i højsæsonen. Men derudover er det frivillige fra vores støtteforening, der står for salget af billetter.
- Vi prøver selvfølgeligt at søge støtte hos nogle fonde, og vi har jo også indtægter på billetsalget, men uden de frivillige kunne vi ikke holde det kørende, erkender Kurt Sværke Pedersen, der gerne ser besøgstallet vokse til 6.000.
- Det kunne være rart at få flere igennem museet her i Eskilstrup. Så vi har flere tiltag i støbeskeen. Hen over sommeren skal vi også have startet nogle af de gamle traktorer og motorer op, så folk kan se, hvordan livet på landet var for 50 år siden, slår han fast.