Abonnementsartikel

En FarmTest af Infarms gylleforsuringsanlæg sætter spørgsmålstegn ved syreforbruget og økonomien i at anskaffe sig et anlæg. Det har fået Infarm til at lange ud efter Videncentrets test.

Producent af gylleforsuringsanlæg Infarm A/S er stærkt kritisk over for en FarmTest af netop Infarms anlæg.

I FarmTestens konklusion står der blandt andet:

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

"Driftsomkostninger og syreforbrug lever ikke op til, de forventninger landmændene var stillet i udsigt ifølge Teknologibladet. Driftsforventningerne bør være bedre klarlagte over for landmanden, så gennemskueligheden af investeringen er mulig og påviselig."

Det har fået Infarm op i det røde felt.

- Det øgede syreforbrug, der konstateres i Farmtesten, er ikke korrekt. I Farmtesten nævnes forbrug af op til 12,7 kg svovlsyre pr. ton kvæggylle. Infarm har foretaget en lang række målinger af syreforbruget ved vores kunder. Vi har aldrig nogensinde konstateret så højt et syreforbrug, skriver producenten i en pressemeddelelse.

Økonomi dokumenteret af Videncentret selv

Virksomheden kalder FarmTestens resultater "uholdbare" og "useriøse".

- Farmtesten ser stort set bort fra nedfældningsbesparelser på over 100.000 kroner om året, ignorerer reduktionen i udslip af drivhusgasser til en potentiel værdi af 75.000-80.000 kroner om året og ser bort fra den forbedrede dyrevelfærd, skriver Infarm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Infarm har Videncentret for Landbrug tidligere selv dokumenteret det økonomiske udbytte ved anlæggene.

- Det øgede udbytte er dokumenteret gang på gang ved Landsforsøg udført af Videncentret selv. Forsøgene viser at udbyttestigningen ofte er højere end der er indregnet i økonomien i Teknologibladet for gylleforsuring af kvæggylle. Fritagelse for nedfældning i fodergræs betyder for en typisk kvæglandmand med 300 køer og 100 hektar fodergræs en besparelse på over 100.000 kroner om året, skriver Infarm.

Læs også Videncentret: FarmTest er for kvægbrugernes skyld.