Godt gemt af vejen på en ejendom i det sydøstlige Sverige har en karrusel med robotteknologi og plads til 24 køer malket 450 køer siden februar 2010.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For 11 år siden begyndte vi med at malke på karrusel, og i 2009 blev vi kontaktet af DeLaval, som spurgte, om vi var interesserede i at teste et automatisk malkeanlæg, som virksomheden havde udviklet til karruseller. Det var vi, og i efteråret 2009 blev den eksisterende karrusel ombygget til den første AMR-karrusel, fortæller Stefan Löwenborg, der driver gården sammen med sin hustru, Karin, samt hendes forældre og bror.

Fire robotter

Forberedelse og påsætning sker med fire robotter. De to første klarer pattevask og forberedelse, mens de to øvrige robotter klarer selve påsætningen. Før koen forlader karrusellen, sprayes patterne automatisk. Når koen har forladt karrusellen, sørger en femte robot for, at malkesættet rengøres, og før en ny ko lukkes ind i karrusellen, skylles gulvet rent.

Sparker en ko en eller flere patkopper af undervejs, er det parametre ud fra forventet ydelse og den malkede mælkemængde, der afgør, om koen får en ny chance på karrusellen eller lukkes ud. Det samme gør sig gældende, hvis en ko ikke er færdigmalket, når den når udgangen. Her kan karrusellen enten standses eller malkesættet kan tages af og koen lukkes ud. Hvad der skal ske, indkoder landmanden på koniveau i computeren.

Med robotter har karrusellen en kapacitet på cirka 90 køer i timen, og ifølge Stefan Löwenborg vil karrusellen være velegnet til besætninger i intervallet 300-900 køer.

Kan anvendes manuelt

De 450 køer fodres med fuldfoder og er opdelt i fire grupper. Lige nu er rutinen på den svenske gård, at første gruppe lukkes ind på opsamlingspladen foran karrusellen klokken 4.30, og at malkningen er afsluttet klokken ti. Eftermiddagsmalkningen begynder klokken 15.30, og malkemaskinerne slukkes igen omkring klokken 22.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I den periode er der bemanding i stalden, men rent fysisk har vi ikke noget med malkningen at gøre. I stedet anvendes tiden på at holde øje med køerne og på de øvrige gøremål, der er i stalden.

- Lige nu har vi cirka 25 køer, der af den ene eller anden grund ikke kan malkes automatisk. Men i dagligdagen er det ikke det store problem, for karrusellen kan stadig betjenes manuelt, og derfor tager det kun nogle få minutter ekstra at malke de 25 køer, siger Stefan Löwenborg.

- En ting, der har overrasket os positivt, siden vi gik over til den automatiske malkning, er, hvor godt de ældre køer, som har en tendens til vidtstillede forpatter, bliver malket, tilføjer Karin Löwenborg.

Tilpasses kunden

Størrelsen på AMR-karrusellen ligger fast på de 24 pladser, men derudover kan kunden selv være med til at designe, hvordan karrusellen skal indrettes.

- Vi kan levere alt fra den fuldautomatiske karrusel som den, vi har testet her i Sverige, og til et anlæg, hvor kun eksempelvis forberedelsen af køerne automatiseres. Ønsker landmanden senere at gå et skridt videre i automatiseringen, kan der altid indbygges ekstra robotter i karrusellen, forklarer Robert Jensen, der er projektmanager hos DeLaval og har været en af hovedkræfterne bag det svenske testanlæg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han kan ikke sige noget om prisen på det nye anlæg, men lover, at det målt i omkostninger pr. kg malket mælk bliver yderst konkurrencedygtigt med andre malkemetoder.

Køerne lærer det hurtigt

Indkøringen af den automatiske malkning har ikke voldt de store problemer på den svenske gård.

- Det er faktisk gået langt over forventning og en hel del lettere, end da vi satte karrusellen i drift for 11 år siden. De første par gange er køerne lidt nervøse over den nye teknik, men det lærer de hurtigt, og selv kvierne er ikke noget problem, når blot de kommer enkeltvis og er omgivet af ældre køer, der kender turen, siger Karin Löwenborg.

Førhen fik køerne kraftfoder i karrusellen, men i forbindelse med projektet er det stoppet, og i stedet blandes det i fuldfoderet.

- Vi var bange for at tildelingen af kraftfoder ville give for meget uro i karrusellen, men i fremtiden vil vi sandsynligvis også se kraftfoderanlæg i AMR, siger Robert Jensen.