Robotter og andre maskiner har taget toppen af det tunge og kedelige arbejde i staldene, men til gengæld udgør den nye teknik også en sikkerhedsrisiko for medarbejderne.   

Reglerne på området er beskrevet i det såkaldte Maskindirektiv og i en bekendtgørelse fra Arbejdstilsynet. Videncentret for Landbrug har sammen med Branchearbejdsmiljørådet – Jord til Bord udgivet en vejledning om, hvordan arbejdsmiljøet inddrages ved indkøb, installation og drift af automatiske maskiner i kvægbruget. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der er imidlertid brug for mere oplysning og information, og derfor har Videncentret etableret et endagskursus målrettet rådgivere, leverandører og producenter.

- På kurset kommer man igennem de væsentligste emner med betydning for sikkerheden. Det handler for eksempel om grænsen mellem bruger- og fabrikantansvar, hvilke maskiner, der kræver CE-mærkning, hvad der er det vigtigste i Maskindirektivet, og hvordan man udarbejder en risikovurdering, siger arbejdsmiljøkonsulent Tormod Overby, Videncentret for Landbrug.

- Der bliver også gennemgået konkrete og lærerige eksempler fra kvægbruget, og efter kurset bør man være i stand til at overholde de gældende regler på området, hvad enten man er rådgiver, leverandør eller fabrikant.