Kunderne har ingen grund til at flygte fra banker med store udlån til landbruget, mener Landbrug & Fødevarer.

På baggrund af ny analyse fra Finanstilsynet advarer flere eksperter i Børsen den 6. maj kunder mod at blive i banker med en høj andel af landbrugskunder, fordi udviklingen i landbruget skulle udgør en betydelig kreditrisiko. Men det billede kan Landbrug & Fødevarer ikke genkende:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg kan ikke rigtig genkende Finanstilsynets pessimistiske analyse. Samlet set viser landbrugets foreløbige driftsresultater for 2010 en fremgang på cirka 860.000 kroner pr. heltidsbedrifter, og samtidig oplever vi, at prisen på landbrugsjord har stabiliseret sig på det nuværende niveau. Desuden forventer OECD, at de langsigtede priser på fødevarer vil ligge på et højere niveau end i 2005, siger Lone Saaby, erhvervspolitisk direktør i Landbrug & Fødevarer. 

Andre erhverv med større nedskrivninger

Hun understreger, at kunderne i banker med mange udlån til landbruget derfor ikke behøver at bekymre sig:

- For plantebedrifternes vedkommende er der i de foreløbige tal tale om en fremgang på 461.000 kroner i forhold til 2009 regnskaberne. Denne fremgang svarer til et positivt driftsresultat i 2010 på cirka 170.000 kroner pr. bedrift. De foreløbige regnskaber afspejler dermed ikke det billede, Finanstilsynet tegner. Regnskabstallene viser ligeledes en positiv fremgang i driftsresultaterne for svine- og kvægbedrifter på henholdsvis 912.000 kroner pr. bedrift og 1.322.000 kroner pr. bedrift, siger Lone Saaby og fortsætter:

- De akkumulerede nedskrivninger for landbrugserhvervet opgøres af Finanstilsynet til cirka seks procent i 2010. Dette er langt under det nedskrivningsniveau, der ses for eksempelvist bygge- og anlægsbranchen. Samtidig er de akkumulerede nedskrivninger på landbruget langt mindre end for en række andre erhverv.

Læs også Finanstilsynet advarer mod tab på landbruget.