Abonnementsartikel

Køer foretrækker bløde gulve, hvis de fik mulighed for at vælge. Det viser en undersøgelse fra Sveriges Lantbruksuniversitet.

Den bedste løsning på glatte gulve i stalden er at lægge gummimåtter på det hårde gulv. Det skriver nyhedsbrevet Ny KvægForskning, på basis af en undersøgelse foretaget af Sveriges Lantbruksuniversitet. Det skriver Landbrugsinfo.dk.

Køernes bevægelsesmønster på bløde gulve ligner ifølge undersøgelsen det, de viser på græsmarken. På gummigulv tager køerne for eksempel længere og hurtigere skridt. Samtidigt går de ikke ligeså forsigtigt som på de mere hårde og glatte gulve.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Køerne er desuden mere aktive på bløde gulve, de ligger mindre og bevæger sig mere. Det giver mere tid til blandt andet at æde, hvilket giver mindre stress.  

Betongulve er glatte, også selvom de regelmæssigt skrabes rene for gødning og urin. Gulvene kan ganske vist gøres mindre glatte med en grovere betonoverflade, men det giver større slitage på klovene og kan forårsage halte køer og andre sundhedsproblemer.