Afstemningen om de to forslag til vedtagelser foretages først tirsdag 3. maj. På forhånd er der flertal for ”V53”, som er fremsat Erling Bonnesen (V), René Christensen (DF) og Tage Leegaard (K):

Folketinget konstaterer med tilfredshed, at regeringen og Dansk Folkeparti har aftalt, at et højt niveau af miljø-, natur- og klimabeskyttelse skal gå hånd i hånd med udviklingen af en moderne og konkurrencedygtig landbrugs- og fødevareproduktion. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

Folketinget lægger i den forbindelse vægt på liberaliseringen af landbrugsloven, hvormed sektorens muligheder for at tiltrække ekstern kapital blev forbedret betydeligt. Desuden har økologiindsatsen, f.eks. ØkologiVisionen, og arbejdet for at styrke landbrugets rolle som energileverandør, bl.a. via Energistrategi 2050, styrket sektorens evne til at løse nye udfordringer og til at skabe nye indtjeningsmuligheder. Dette er understøttet af en vedvarende innovations- og udviklingsindsats, bl.a. gennem Grønt Udviklings og Demonstrationsprogram. 

Derudover anerkendes indsatsen for øget fødevaresikkerhed, eksempelvis i fødevareforliget, og for forbedret dyresundhed og -velfærd, bl.a. via veterinærforliget, hvilket har stor betydning for hele sektorens troværdighed, og dermed også konkurrenceevne. 

Folketinget anerkender regeringens arbejde med at reducere de administrative byrder og opfordrer til, at denne indsats fortsættes

Oppositionens forslag

Regeringsalternativets forslag ”V52” kan ikke samle flertal. Den er fremsat af Bente Dahl (R), Bjarne Laustsen (S), Kristen Touborg (SF), Per Clausen (EL) og løsgængeren Christian H. Hansen:

Idet Folketinget konstaterer, at dele af dansk landbrug har problemer med sin store gældsbyrde, opfordres regeringen til at sikre en politik, der kan sikre erhvervet fornyet fremgang og øget indtjening, idet der lægges vægt på 

Artiklen fortsætter efter annoncen

- at nedsætte en landbrugskommission, der analyserer landbrugs- og fødevareerhvervets aktuelle situation og behov, 

samt at sikre et landbrug, som 

- er indrettet til at tage maksimalt vare på natur- og miljøressourcer, 

- er af højeste kvalitet med hensyn til dyrevelfærd og veterinær standard, og som efterlever forbrugernes ønsker, 

- kan udvide produktionen af økologiske og sunde fødevarer, 

Artiklen fortsætter efter annoncen

samt 

- at sikre en balanceret udvikling i landdistrikterne, 

- at sikre landbruget en plads som energileverandør af grøn energi, 

- at basere landbrugserhvervet på en miljørigtig, bæredygtig, ægte grøn vækst, 

- omlægning af de eksisterende landbrugsstøtteordninger til projekter hovedsagelig med miljø- og økologiformål for øje, 

Artiklen fortsætter efter annoncen

- fremme af disse mål i videst muligt omfang på EU-niveau.”

Læs også Flertal imod landbrugskommission.