Oppositionspartiernes forslag om en landbrugskommission kan ikke samle flertal på denne side af folketingsvalget. Et flertal bestående af Dansk Folkeparti, regeringspartierne samt Kristendemokraternes Per Ørum Jørgensen meldte fra inden Folketingets forespørgselsdebat i går.

De fire oppositionspartier S, SF, R og Enhedslisten samt løsgængeren Christian H. Hansen ønsker at nedsætte en nedsætte en landbrugskommission, der skal analysere landbrugs- og fødevareerhvervets aktuelle situation og behov. De fremhæver, at dele af dansk landbrug har problemer med en stor gældsbyrde, der samlet er oppe på 350 milliarder kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

V, K og DF’s afværgevedtagelse fastslår derimod, at de tre partier har aftalt, at ”et højt niveau af miljø-, natur- og klimabeskyttelse skal gå hånd i hånd med udviklingen af en moderne og konkurrencedygtig landbrugs- og fødevareproduktion”. 

Der bliver taget hånd om landbruget, og en kommission vil blot bremse det, mener René Christensen (DF) med henvisning til udskydelse af 10.000 ton kvælstofreduktion.

Erling Bonnesen (V) kalder forslaget om en landbrugskommission for en syltekrukke, for man har brug for handling og har viden nok i forvejen. Der sidder allerede arbejdsgrupper og kigger på forskellige problemer.

Storbrug og underskov

Fødevareminister Henrik Høeghs (V) bedste medicin mod gældsproblemer er en stram økonomisk politik, der bevarer kreditorernes tillid til dansk økonomi.

- Landbruget skal fremover køre i to spor, hvis det fortsat skal bidrage positivt til det danske samfund. Det ene spor er store brug, der gennem en innovativ tilgang til landbrugserhvervet kan være lokomotiv for udviklingen for hele sektoren. Det andet spor er underskoven af producenter, som også ved innovation leverer produkter med en ekstra finesse, erklærede fødevareminister Henrik Høegh (V).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jens Kirk (V) advarer mod at pålægge landbruget en milliardbyrde ved at rulle lettelse i produktionsjordskat tilbage og konvertere landbrugsstøtte til miljø og natur.

Skattelettelser hjælper ikke

- Vi er ikke interesseret i, at landbruget falder sammen. Vi er interesseret i at få et bæredygtigt landbrugserhverv. De senere års tiltag over for landbrugserhvervet har ikke ført de rigtige steder hen. VKO vil mere af samme slags med små skattelettelser af forskellig slags og lettelser på miljø. Vi skal tænke nyt for at få landbrugserhvervet på fode, siger Bente Dahl (R). 

Per Clausen (EL) advokerer for offentligt eje af produktionsjord og forsøger at forsøde tanken med, at alternativet er udenlandske kapitalfondes overtagelse af dansk landbrug.

Villum Christensen (LA) ser gerne en landbrugskommission, men dens grundlag skal være anderledes end rød stues og bygge på antagelsen om, at landbruget er en del af naturen.

- Folketinget skal besinde sig på sin lyst til at regulere erhvervet, siger Villum Christensen (LA), som vender sig mod den standardisering, der ligger i ”Grøn Vækst”. Liberal Alliance foretrækker at tage udgangspunkt i den enkelte bedrifts individuelle forudsætninger, og fratagelse af produktionsmuligheder skal udløse erstatning eller erstatningsjord.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs de to fremsatte forslag her.