En række godkendte pesticider, der blandt andet bruges som svampemidler i dansk landbrug, skal revurderes, efter et nyt engelsk forskningsprojekt mistænker stofferne for at være hormonforstyrrende. Det oplyser miljøminister Karen Ellemann (V) i et skriftligt svar til Folketinget. Det skriver Altinget.dk.

- Jeg har bedt Miljøstyrelsen om at vurdere alle relevante oplysninger, og jeg kan oplyse, at de nye oplysninger vil blive anvendt som led i det løbende arbejde med vurdering af pesticider, udtaler Karen Ellemann.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den engelske forskergruppe konkluderer, at seks udbredte pesticider bør undersøges for mulig skadelig effekt på hormonsystemet hos drenge. Heraf er fire pesticider - fludioxonil, fenhexamid, dimethomorph og imazalil - godkendt i Danmark til at forebygge svampeangreb på blandt andet korn, frugt og grøntsager.

To stoffer til fornyet godkendelse

Miljøministeren vurderer ud fra en række eksisterende undersøgelser, at der ikke er grund til at mistænke de to førstnævnte stoffer for hormonforstyrrelser.

De to sidste er heller ikke p.t. klassificeret som stoffer, der påvirker forplantningsevnen, men her anerkender ministeren, at der i nogle dyreforsøg er tegn på hormonforstyrrende effekt. Ellemann oplyser derfor, at produkter, der indeholder de to stoffer, skal til fornyet godkendelse allerede i år:

- For det ene stof (imazalil, red.) er vurderingen allerede i gang, og vurderingen af det andet stof (dimethomorph, red.) vil blive igangsat snarest, skriver Karen Ellemann ifølge Altinget.dk.