Abonnementsartikel

Hasse Kahr Poulsen, Danvet K.S., opfordrede til at gøre op med dårlige antibiotika-vaner. Men understreger, at syge dyr skal behandles

Hasse Kahr Poulsen, Danvet K.S., understregede på årsmødet på Pejsegården i Brædstrup, at selvom forbruget af antibiotika her i den danske svineproduktion ligger lavere end mange andre lande, vi sammenligner os, så har han erkendt, at politikerne her i landet ønsker et endnu lavere forbrug.

Da det var sagt, rakte han en hånd ud til politikerne.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Tager jeg udgangspunkt i mine egne kunder. Ja, så vil jeg da gerne indrømme, at der overbehandles nogle steder.

Samtidig lagde han heller ikke skjul på, at det er en faglig udfordring, han gerne tager op.

Årsag til overforbrug

Hasse Kahr Poulsen havde flere forklaringer på, hvorfor der kan være et overforbrug. For eksempel rutinebehandlinger:

- Man har set, at grisene eksempelvis vejer to kg mere ved salg, når de behandles med antibiotika, og så fortsætter man.

Andre årsager til overforbrug af antibiotika kan være årstidsvariationer, som der ikke er managementmæssigt er taget hånd om. Det kan være staldindretning, griseflow og mangelfuld vaccination.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Udlandet vaccinerer langt flere grise end os. I USA PCV2-vaccineres 80-90 procent af grisene. I Danmark er det kun 30-40 procent. Lawsoniavaccine er også almindelig i udlandet. Vi bruger den stort set ikke i Danmark.

- Vi skal blive bedre til at også at drøfte vacciner som et alternativ, når vi arbejder med sundhedsmæssige problemstillinger. Det kan godt være, det er en dyrere løsning. Men samlet set giver den måske også flere fordele, som kan være med til at betale for den.

- Men vi skal være mere kritiske overfor det, vi gør. Først igennem en dialog og så via handling ved at prøve forskellige tiltag for at reducere forbruget, sagde han.

Sådan kan forbruget reduceres

Der er flere måder forbruget kan reduceres på:

- Der skal fokus på dosering, sagde Hasse Kahr Poulsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi skal også være skrappere med diagnostikken, så vi behandler korrekt.

- Endelig skal vi også lade være med at jagte foderomkostninger på bekostning af dyrenes helbred. Med krisen kom mere raps ind i foderet, og det kan vi bare se, at det giver sundhedsmæssige problemer. Det bliver nødvendigt at behandle grisene med antibiotika.

- Staldforholdene har mange styr på. Men ellers er det selvfølgelig muligt at forebygge sundhedsproblemer via optimerede staldforhold.

Endelig håber han også, at svineproducenterne vil flytte sig rent holdningsmæssigt. Man skal være åbne overfor at gå væk fra antibiotika?en, som man måske har brugt i mange år med gode erfaringer.