Abonnementsartikel

Jesper Eriksen, Danvet K.S., håber, at Ap-saneringer vil vise sig at blive lige så succesfulde som saneringer mod dysenteri

Tidligere mente man ikke, at det kunne lade sig gøre at sanere mod dysenteri. Men det viste praksis, at det kunne.

Jesper Eriksen, Danvet K.S., håber, at man vil få de samme erfaringer med Ap-saneringer fremover.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Foreløbig har tre været saneret og holdt status i to år, der er flere, der er saneret de seneste to år, og én der er i gang. Af de sidste saneringer er der kun én, der er mislykkedes. Det skyldes enten forkert dosis eller reinfektion.

- Sommer er en god tid at sanere på, men få det drøftet godt igennem, inden I tager beslutningen. En sanering som denne kræver 100 procent motivation ? også af alle medarbejder, fortalte han ved Danvets Årsmøde på Pejsegården i Brædstrup.

Ved en Ap-sanering, saneres mod Ap2, Ap5, Ap6 og Ap12.

- Men man kan også opleve at tage Mykoplasma med. Ligesom Lawsonia vil blive reduceret, sagde han.

Han understreger, at han ikke ønsker at reklamere for et specifikt stof, men foreslår saneringen gennemført med Nuflor, som studier viser, har en positiv effekt på luftvejspatogener som Actinobacillus pleuropneumoniae (Ap) og Pasteurella multocida. I USA er der også set positiv effekt på Streptococcus suis og Salmonella choleraesuis. Han gør dog også opmærksom på, at stoffet dog også kan have en negativ effekt på visse antibiotika, som ellers bruges i produktionen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Behandlingen er også hårde ved dyrene. De bliver syge ? får diarré, højere dødelighed, flere omløbere, manglende brunst og ornerne kan blive sterile. Problemdyr skal overflyttes til en anden produktionssite og behandles her.

Tilbagebetalt på fire måneder

Jesper Eriksen fortalte om en case med 600 søer og med slagtesvin på tre ejendomme. Under saneringen blev den ens af slagtesvineejendommene brugt til indkøbte polte, en anden blev helt tømt og den sidste blev saneret uden tømning, men med opstrammet intern smittebeskyttelse.

Der var en beregnet tilbagebetalingstid under seks måneder.

- Men den var i praksis under fire måneder, da vi kunne spare på vacciner, antibiotika og arbejde. Soholdet fik en meget bedre produktivitet, sagde han.

- Før var der en tilvækst hos slagtesvinene på 850 gram om dagen efter saneringen, kom den op på over 1.000 gram.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Højere pris inden fri-test færdig

Saneringer i dag er noget andet end tidligere.

- Med de store stalde I har i dag, kan det ikke betale sig at tømme dem og sætte nye dyr ind. Det kan godt lykkes med at sanere sektionerne en efter en, hvis man holder en høj staldhygiejne, sagde han.

Han pegede også på, at det er lykkes at få højere priser for grisene i de sanerede besætninger, inden SPF har testet dem fri for de forskellige Ap-sygdomme.

- Aftagerne vil godt anerkende den højere effektivitet, som de kan opnå med dyrene, inden de er testet helt fri for Ap-lungesygen i forhold til SPF-reglerne, fortalte Jesper Eriksen.