Abonnementsartikel

Miljøminister Karen Ellemann (V) skriver i et svar til Bente Dahl (R), at dansk husdyrproduktion udleder mindst ammoniak i EU.

Udledningen af ammoniak fra landbruget er reduceret over en årrække og forventes i 2020 at være halvt så stor som i 1990. Det fremgår i et svar fra miljøminister Karen Ellemann til folketingsmedlem Bente Dahl.

Spørgsmålet er affødt af en nyligt udgivet rapport fra Centre for Energy, Health and Environment, hvor landbruget udpeges som hovedkilde til sundhedsskadelig luftforurening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ministeren påpeger, at den danske husdyrproduktion i dag udleder betydeligt mindre ammoniak pr. produceret kilo mælk og kød end det øvrige EU. I svaret understreger hun også, at sammenhængen mellem landbrugets ammoniktab og sundhedspåvirkningen er kompleks og usikker. Det skriver Vindencentret for Landbrug.

Videncentret for Landbrugs miljøchef Hans Roust Thysen siger om ministerens svar:

- Miljøministeren bekræfter de pointer, som Videncentret tidligere har anført om ammoniakudslip fra landbruget. Der har over en lang periode været en positiv udvikling i gang, hvor udslippet løbende er reduceret, og dansk landbrug producerer med mindre udslip, end i næsten alle andre lande.

- Samtidig er jeg glad for, at ministeren lægger op til en faglig diskussion af rapportens konklusioner. Den vil vi selvfølgelig meget gerne være en del af, siger Hans Roust Thysen til vfl.dk.