Det ser ud til, at hvedemarkerne har klaret sig forholdsvis godt gennem den usædvanligt lange vinter på vores breddegrader. Markerne har stadig et grønt skær måske bortset fra langs veje, hvor der er ryddet sne ind på de første meter af foragrene.

Dermed er der lagt op til en god sæson, hvor en udsigt til pæne afregninger gør det ekstra interessant at satse på at få høje udbytter hjem i laderne. Gødskning til tiden og rettidig plantebeskyttelse med de rigtige midler i de rigtige mængder er nødvendigt for at nå det mål.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efter hvedens stadie 32 (andet knæ kan føles) er det nødvendigt at være ekstra på vagt over for meldug, som ved betydende angreb i alle sorter medfører tab af udbytte ? også når der tages hensyn til omkostningerne ved at køre ud og købe det bedst tænkelige middel til bekæmpelsen af den aktuelle meldug.

Sprøjt kun ved angreb

Forudsætningen for at få noget ud af at sprøjte mod meldug i vinterhvede er, at der et angreb med en dækningsgrad, som giver tab af udbytte.

- Man skal således i marken for at se efter, om der er angreb, siger Niels Jacob Jakobsen fra Makhteshim Agan.

Han råder til, at man holder øje med markerne fra det tidspunkt, hvor væksten er godt i gang. Det vil sige fra sidste halvdel af april eller starten af maj.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Tidlige angreb er der ingen grund til at gøre noget ved. Så man skal ikke sprøjte, fordi der er overvintrede angreb. Men smitten, der får betydning, kan komme fra den overvintrende meldug, forklarer han.

Når hveden først er begyndt at strække sig, er det nødvendigt at komme i marken og holde et skarpt øje med hvedemarkerne.

- Hvis der begynder at være meldug, skal man være over det. Men angrebet skal skønnes at udvikle sig, fastslår han.

En effektiv partner

Siden 2007 er der i Landsforsøgene gennemført forsøg med bekæmpelse af meldug i vinterhvede med forskellige strategier, hvori blandt andet Tern har været partner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Sammenlignes Tern med de to øvrige anvendte midler, er der nogle væsentlige forskelle, understreger Niels Jacob Jakobsen.

For det første er der aldrig påvist meldug, der er resistent over for Tern. For det andet viser forsøgene, at de to øvrige midler virker lidt bedre end Tern, men kun når der er tale om svage angreb.

- Det vil sige, at man enten skal tidligt ud, eller også skal man vente lidt for at se, hvordan angrebet udvikler sig for så at benytte den knock down effekt, som Tern har, fastslår han.

En tredje fordel ved Tern er, at der ifølge Landsforsøgene kun skal anvendes 31 procent af normaldosis for at opnå en 50 procent bekæmpelse, mens der skal bruges mere af de øvrige midler i relation til normaldosis.

- Det vil sige, at Tern er effektiv, hvis eksempelvis vejret driller, konkluderer Niels Jacob Jakobsen.