Chefrådgiver fra Byggeri & Teknik advarer mod at forsure gylle ved at hælde svovlsyre direkte i tanken.

Det kan være direkte livsfarligt, hvis man kommmer galt afsted med svovlsyre. Sådan lyder advarslen fra chefrådgiver Flemming Hedegaard fra Byggeri & Teknik.

- En eksplosion af stærkt ætsende svovlsyre og giftige svovlsyredampe er, hvad landmænd udsætter sig selv for, når de hælder koncentreret svovlsyre direkte ned i gyllebeholderen for at forsure gyllen, inden den køres ud på marken, siger han og fortsætter:

- Svovlsyreætsning af hud og lunger er direkte livsfarligt og kan give livsvarige mén, så hvis man rammes af syren eller dampene, skal man omgående have førstehjælp og tilses af en læge.

Landmand er kommet til skade

Selvom gyllesæsonen kun lige er begyndt, er én landmand ifølge Flemming Hedegaard allerede kommet til skade, da han fik svovlsyre sprøjt i ansigtet og indåndede svovlsyredampe under arbejdet med at hælde svovlsyre fra en palletank direkte ned i en gyllebeholder.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi advarer på det kraftigste landmændene mod at gå i gang med at forsure gyllen på denne måde. Det er måske nok både enklere og billigere, men det er absolut meget farligt at forsure gyllen under ukontrollable forhold og uden omtanke. Det kan få vidtrækkende konsekvenser for fremtiden, hvis landmændene ikke tænker sig om, siger han.

Han advarer også mod, at processen i gyllebeholderen hurtigt kan komme ud af kontrol:

- Der dannes skum i kraftige mængder, når svovlsyren hældes direkte ned i gyllen, og det kan i værste fald skumme over og forurene omgivelserne. Og det kan gå helt galt, hvis man er uheldig og spilder svovlsyre på metalbåndene, som holder gyllebeholderne sammen og svækker dem, siger han.