Abonnementsartikel

DTU Fødevareinstituttet har udviklet ny, forenklet metode til at påvise salmonellabakterier i hakket kød og kylling, som giver friskere kød i køledisken

DTU Fødevareinstituttet har udviklet en ny, forenklet metode til at påvise salmonellabakterier i kød. Metoden er netop blevet godkendt til brug på danske slagterier.

Metoden gør det muligt at sende salmonellafrit hakket kød og kylling til eksport samme dag, som det er hakket. Det betyder friskere kød i køledisken og en økonomisk gevinst for slagterierne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Metoden er den første af sin art i verden, der giver svar på prøverne samme dag, som de er udtaget. Hakket kød har kun en meget kort holdbarhed, og metoden er med til at sikre, at kødet kommer ud i butikkerne til forbrugerne hurtigere end tidligere, oplyser DTU.

De finske og svenske myndigheder kræver, at importeret kød er dokumenteret salmonellafrit. Slagterierne skal derfor udføre tests, der kan afsløre eventuelle salmonellaforekomster i kød, inden de kan eksportere det. Den nye metode koster kun halvdelen af, hvad de nuværende metoder koster. Og når slagterierne udfører omkring 100.000 tests om året, er det en besparelse, som kan mærkes.

Danmark er ifølge DTU et af Europas mest effektive lande, når det gælder om at overvåge og opspore salmonella og andre sygdomsfremkaldende bakterier i fødevarer. Antallet af salmonellasmittede danskere er reduceret til mindre end en tredjedel siden 1997.