Abonnementsartikel

Hurtige handler af lukningstruede landbrug, og kreditforeningernes drastiske forhøjelse af bidragssatserne møder kritik af rådgivningsformand Brian Hedegaard, Heden & Fjorden

 

Formanden for regnskabsudvalget i rådgivningscentret Heden & Fjorden, Brian Hedegaard, sendte i aftes en appel til finansverdenen om at melde klart ud til landmandskunderne om, hvorvidt banker og kreditforeninger vil bakke landmændene op.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det gjorde han i forbindelse med udvalgets årsmøde i Aulum i går aftes, oplyser Heden & Fjorden.

Brian Hedegaard kritiserede bankerne for at spekulere i hurtige handler af lukningstruede landbrug ved at forsøge at sælge dem til naboerne, uanset at sælgeren ville kunne få en højere pris for sit landbrug i en budrunde.

Også Kreditforeningernes hævning af bidragssatserne til helt op til to procent - svarende til en ekstra udgift på 1,5 milliard kroner for landbruget - fik en skarp kommentar med på vejen af Brian Hedegaard.

- Finansverdenen må melde klart ud til landmandskunderne om, hvorvidt de vil bakke dem op eller at få afsluttet sagerne, så de berørte familier kan komme videre, sagde han.

Mink og kvæg klarede sig bedst

Ved mødet kunne Brian Hedegaard konstatere, at der samlet set er fremgang i resultaterne for 2010, men forskellen på de bedste og de dårligste resultater er stor. Minkavlere og planteavlere har klaret sig bedre end kvægbrugere og svineproducenter

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blandt vestjyske landmænd er det gået bedst for minkavlerne, der trods finanskrise og stram økonomi har vendt et underskud i den gennemsnitlige indtjening fra -105.000 kroner i 2009 til 1.155.000 kr. i 2010.

For planteavlerne var der en fremgang i den gennemsnitlige indtjening fra et minus på 270.000 kr. i 2009 til et plus på 323.000 kr. i 2010.

Noteringen på svin nåede i 2010 det højeste niveau i 10 år, konstaterede Brian Hedegaard og det betød at gennemsnitsindtjeningen for producenter af slagtesvin forbedredes fra -744.000 kr. i 2009 til -44.000 kr. i 2010 og altså stadig på et uacceptabelt lavt niveau.

Soholderne kom ud af 2010 med en gennemsnitlig indtjening på 190.000 kr. mod et minus på 667.000 kr. året før.

Også i kvægbranchen bevægede priserne sig den rigtige vej i 2010. Kvægbrugerne kunne med høje noteringer på kalve- og oksekød samt en stigning i mælkeafregningsprisen glæde sig over at det katastrofalt store gennemsnitlige minus på 1.113.000 kr. i 2009 blev indskrænket til et minus på 92.000 kr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Huller i økonomien

Formanden kunne også fortælle, at en foreløbig analyse viser, at den positive udvikling ser ud til at fortsætte i 2011.

- Men min optimisme er alligevel begrænset indtil videre. Der er mange huller i økonomien rundt omkring, som skal fyldes, og vi ser fortsat mange, der opgiver at drive landbrug i disse år sagde Brian Hedegaard.

Afslutningsvis undrede han sig over den manglende politiske vilje til at sænke de høje afgifter på biogassen for at gøre energiformen interessant for forbrugerne.