For nylig blev mælkeproducent Anders Peter Møller præmieret for sin mælkekvalitet i en konkurrence, udskrevet af Hypred Skandinavien A/S.

I de tre måneder, konkurrencen stod på, faldt Anders Peter Møllers celletal fra 119.000 til 91.000, og den præstation indbragte ham en kontant præmie på 10.000 kroner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Celletallet er stadig på vej ned, og målet er 60.000, fortæller Anders Peter Møller, der har 105 SDM-køer på sin gård ved Viborg.

Da Hypred Skandinavien A/S udskrev konkurrencen sidste år, mente Anders Peter Møller, at, det kunne være sjovt at deltage. Derved kom der ekstra fokus på de ting, som han i forvejen har arbejdet ihærdigt med.

- For at hindre at smitte breder sig, er det vigtigt at holde køerne rene og holde rent omkring dyrene. Desuden skal patterne desinficeres ordentligt, og endelig skal man være opmærksom på vaskekludene. De kan være de rene bakteriebomber, hvis man ikke er omhyggelig med vasken, fortæller Anders Peter Møller.

Hans besætning er af en overskuelig størrelse, og derfor har han kun en enkelt ansat.

- Når vi kun er to, er det ikke så svært at holde et højt niveau, siger Anders Peter Møller og tilføjer, at der er 0,41 behandlinger mod yverbetændelse pr. ko.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi tjekker samtlige yvere hver dag, også hos goldkøerne, der samtidigt bliver sprayet med HM Vir Gold. Køerne bliver også sprayet efter malkningen, forklarer han.

Optimering er vigtig

Anders Peter Møllers bedrift er vokset støt fra en besætning på 35 køer, da han købte gården i 1993 til de nuværende 105. Men han har ingen planer om at udvide. Optimering er vigtigere for Anders Peter Møller.

Et stort opdræt og en hyppig udskiftning af de ældste køer er med til at holde celletallet nede.

- Der er 50 procents udskiftning - altså ryger der 50 køer ud hvert år, hvor de 30 til sælges videre til levebrug, forklarer Anders Peter Møller, der har et opdræt på 150 kvier. Han bruger kønssorteret sæd og sælger tyrekalvene.

Kostalden, der blev bygget i 1998, blev tilbygget i 2009 og udformet sådan, at kvierne går på den ene side af fodergangen og har fået sengebåse med gummimadrasser, mens køerne blev på den anden, hvor også malkestalden befinder sig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Malkestalden er en 60 graders 2 x 9 fra SAC. Den er fra 1998, men Anders Peter Møller mener, at den kan holde 10 år endnu.

- Malkestalden er afskrevet, så jeg kan holde, når det passer mig. Og det er også en af grundene til, at jeg ikke vil have en malkerobot. Så er jeg bundet 10 år mere, og der er også den ulempe, at robotten kører hele tiden. Jeg vil have helt fri, når den sidste malkning er overstået, siger han.

Har det godt med størrelsen

Anders Peter Møller har ikke ønsket at udvide ved at købe dyr jord. Han har i stedet optimeret på det, han har.

- Jeg tjener penge, og det har jeg hele tiden gjort. Så jeg er egentlig godt tilpas med den størrelse, som bedriften har.

Han driver 94 hektar, hvoraf de 15 er lejet. Afgrøderne består hovedsagligt af majs, græs og lidt vårbyg. Dertil kommer afgræsningsarealer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men jeg kunne da godt tænke mig lidt mere jord af hensyn til de stadig strammere miljøkrav, men Viborg ligger jo tæt på, så det giver i sig selv nogle begrænsninger med hensyn til udvidelse. Til gengæld betyder byens stadige vækst, at vi sikkert kan få gården solgt, hvis vi en dag skulle ønske det, siger Anders Peter Møller.

105 SDM-køer og 150 kvier

gennemsnitlig årsproduktion 10.300 kg EKM

Foderplan:

6,1 FE             majs

6,0 FE             græsensilage

Artiklen fortsætter efter annoncen

1,6 FE             rapskage

2,9 FE             sojaskrå

2,4 FE             valset korn

0,05 FE           vårbyghalm

1,3 FE             roepiller

Artiklen fortsætter efter annoncen

200 g               mineraler

170 g                foderkridt