Arbejdsbredden på den nye nedfælder en på 12 meter, og transportbredden er på under tre meter. For at minimere transporthøjden foldes de yderste to meter i hver side ind over hovedrammen, inden sidefløjene hæves til lodret.

I udviklingen af nedfælderen har Samson forsøgt sig med forskellige typer af skær.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Resultaterne er entydige og viser, at dobbelte skiveskær er de letteste at trykke i jorden, og samtidig kræver de også den mindste trækkraft. Det reducerer brændstofforbruget og sikrer en ensartet arbejdsdybde under vanskelige forhold, forklarer udvikler Thomas S. Larsen, Samson-Agro A/S, der sammen med en kollega har stået for udviklingen af nedfælderen.

Behovet for trækkraft har virksomheden beregnet sammen med forskere fra Foulum.

Stor styrke og lav vægt

I udviklingen af nedfælderen har designerne arbejdet på at kombinere lav egenvægt med stor styrke. Resultatet er blevet en nedfælder med en egenvægt på 3.200 kg. Ifølge Samson er det betydeligt mindre end tilsvarende nedfældere på markedet. Den lave vægt har designerne opnået ved at gå nye veje i konstruktionen af nedfælderens hovedramme.

- Frem for at anvende profilrør er der i konstruktionen af hovedrammen anvendt bukkede pladeprofiler. Metoden tillader, at traditionelt stål kombineres med højstyrkestål i de punkter på nedfælderen, hvor belastningen er størst. Derved sparer vi vægt, uden at gå på kompromis med holdbarheden. Bukkede emner af højstyrkestål har tillige den fordel, at redskabets design ikke er låst af faste dimensioner, på de profiler, der anvendes. Det giver friheden til at designe redskaber, hvor styrke kombineres med lav vægt, tilføjer Thomas S. Larsen.

Monteret i sektioner

Nedfælderen er opbygget i 12 individuelle skærsektioner med seks dobbelte skiveskær i hver sektion. Det giver en skærafstand på kun 166 millimeter og dermed forholdsvis mange riller til at fordele gyllen i. Sektionerne monteres på hovedrammen i drejelige led.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det tillader, at der kan køres i kurver med nedfælderen, uden at ophænget overbelastes. Det drejelige led og et lukket hydraulisk tryksystem sikrer ligeledes, at sektionerne tilpasser sig markens overflade, og at der er et ensartet tryk på samtlige skær, siger udvikleren.

Når nedfælderen løftes, trækker hydrauliksystemet skærene helt op. Det giver en god frihøjde under nedfælderen, og under transport sikrer systemet tillige, at skærene på sidesektionerne trækkes tæt ind til hovedrammen, så transportbredden overholdes.

Mindre vedligehold

De fuldhærdede skiveskær har en diameter på 340 millimeter og er parvist spændt op mod hinanden.

- Forspændingen sikrer, at skiverne holdes skarpe, og at de laver et rent snit i græsmarken. Fra kunder ved vi, at de meget gerne vil være fri for at smøre lejerne ved de mange skiveskær. Derfor har vi valgt smørefrie kvalitetslejer, som har en holdbarhed, der matcher smurte lejer, forklarer Thomas S. Larsen.

- På Agromek 2010 fik vi to stjerner for det specielt designede drypstop, der effektivt forhindrer spild af gylle oven på græsset. Lukningen sker med spadeventiler, og derfor er der ingen slanger, som kan deformeres og give risiko for tilstopning. Skulle uheldet være ude, og et udløb stopper til, kan det let svinges ud og renses ovenfra, tilføjer han.