På opfordring fra lokale landmænd har elektriker Jørgen Seerup fra Holstebro udviklet en gyllealarm, der skal forebygge forurening i tilfælde af udslip

 

Hvert år flyder mange kubikmeter gylle ud og forurener den danske natur. En række landmænd i Holstebro-området har taget sagen i egen hånd og har bedt elektriker Jørgen Seerup om at opfinde et system, der kan forebygge miljøkatastroferne.

Systemet er nu udviklet i et samarbejde mellem parterne.

- Vi begyndte at udvikle allerede i 2007, og nu er vi vist ved at være de fleste "børnesygdomme" til livs, fortæller Jørgen Seerup, der gennem firmaet PlusTec ApS har forhandlet alarmen siden 1. januar 2011.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Alarmen har fået navnet LevelTec og blev for første gang vist frem på Agromek 2010.

Standser pumper automatisk

Gyllealarmen er forbundet til en føler, der registrerer niveauet i gylletanken, og alarmen sender en sms, hvis niveauet uventet ændrer sig.

Der kommer også en sms, hvis tanken er fuld, og der er risiko for overløb, eller hvis niveauet i tanken falder for hurtigt i forbindelse med tømning.

Man kan desuden få et pumpemodul, som overvåger og styrer tilførslen af gylle til tanken. Hvis tilførslen sker for langsomt, standser pumpen automatisk, og landmanden modtager en sms om, at røret til tanken kan være utæt.

Kører på sol - også i gråvejr

Alarmen kører på strøm fra solceller, og PlusTec har brugt lang tid på at optimere systemet, så der ikke opstår problemer i gråvejr.

- Nu kører den med så høj kapacitet, at alarmen også virker, når solen ikke skinner. Den kan køre 14 dage på batteri, og der skal næsten ingen sol til, før den lader op, forklarer Jørgen Seerup.

Skulle alarmen mod forventning mangle strøm, vil landmanden kunne se det efter højst et døgn.

- Vi har en fælles log med landmanden, og en gang i døgnet sender alarmen en status til loggen. På den måde får både vi og landmanden en melding, hvis alarmen ikke sender en status ud, siger han.

LevelTec hjælper desuden med lagerstyring, hvis man har gylleaftaler med andre landmænd. Ved hjælp af en sms-opdatering kan man se, hvem der har hentet hvor meget.

Man kan desuden bruge systemet til at dokumentere, hvad der sker i tanken.

- Derfor kan man ikke beskyldes for et udslip, der ikke kommer fra ens tank, forklarer Jørgen Seerup.

Håber på forsikringsrabat

PlusTec har indtil videre solgt 14 alarmer, og Jørgen Seerup er godt tilfreds med den interesse, der har vist sig at være.

Han håber på, at forsikringsselskaberne også vil vise interesse for alarmen og tilbyde en reduktion i miljøforsikringen til de landmænd, der har anskaffet sig en alarm.

- Forsikringsselskabernes skadesrisiko falder jo, så derfor har vi brugt en del tid på at lægge pres på de store forsikringsselskaber for at få dem til at give en rabat, siger Jørgen Seerup og tilføjer, at enkelte selskaber allerede har vist interesse.