Krav om forsikringserstatninger skal anmeldes senest tre år efter forsikringsbegivenheden er indtrådt.

- Men selvom det er indlysende, så oplever jeg desværre, at nogle glemmer at anmelde til deres forsikringsselskab. Er der gået lang tid, så er det desuden problematisk at beskrive hændelsesforløbet korrekt, siger Ole H. Borring, der er teamchef familie- og socialjura hos LandboSyd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De tre år gælder blandt andet, når man taler om gruppeliv hos Dansk Landbrug, kritisk sygdom eller eksempelvis almindelige ulykkesforsikringer. Ved tab af erhvervsevne er der typisk tre, seks eller 12 måneders karensperiode:

- Det er ved udløb af karensperioden, at de tre års forældelse gælder, fastslår Ole H. Borring.

Med hensyn til arbejdsulykker, skal de anmeldes så snart som muligt, og senest niendedagen, efter at skaden er sket. Arbejdsulykker skal anmeldes til det forsikringsselskab, hvori der er tegnet arbejdsskadeforsikring.

Er det en ansat, der har været udsat for en arbejdsulykke, er det normalt arbejdsgiveren, der anmelder skaden. Hvis ikke arbejdsgiveren får anmeldt skaden, har den ansatte en frist på et år til at få anmeldt skaden.     

Samtidig er det ifølge Ole H. Borring værd at huske på, at en ændring i Socialloven i 2003 betød en ændring af førtidspensionen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det fik mange forsikringsselskaber til at ændre på dækninger ved tab af erhvervsevne til fordel for forsikringstageren. Ved at mange forsikringer nu indeholder mulighed for at dække både ved 50 procent tab af erhvervsevne og ved 2/3 tab. Men ikke alle er klar over det. Er man derfor erstatningsberettiget, kan en sag genoptages inden for treårsfristen, siger Ole H. Borring.

I de tilfælde, hvor skadelidte er på sygedagpenge på 50 eller 75 procent, vil det også oftest udløse udbetaling fra forsikring mod tab af erhvervsevne. Der kræves dog ifølge Ole H. Borring, at man kan godtgøre, at resterhvervsevnen er under 50 procent.

Det er ligeledes vigtigt at skelne mellem fristen for anmeldelse, der skal overholdes, og fristen for genoptagelse af allerede anmeldte sager:

- I 2008 betød en ændring således, at der nu er helt op til 30 års forældelsesfrist på erstatninger. Men er treårs fristen ikke overholdt, er man heller ikke omfattet af 30 års fristen. 

Med hensyn til ulykkesforsikring skete der i 2009 en ændring i forhold til, hvornår en begivenhed anses for at være erstatningsberettiget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Tidligere skulle der være tale om en pludselig, udefrakommende begivenhed – efter 2009 skal der blot være tale om en pludselig hændelse, der forårsager personskade, forklarer Ole H. Borring.

Det vil sige, at en person, der går hen ad fortovet og vrikker alvorligt rundt på benet, kan være erstatningsberettiget.

- Der skal dog stadig være årsagssammenhæng mellem ulykkestilfældet og skade, før erstatning udløses.