Det skal være slut med, at ladninger af soja til foder bliver afvist i europæiske havne, fordi der findes spor af GMO'er i lasten. Det vedtog et ekspertudvalg i Bruxelles i går, mandag den 21. januar.
Forslaget accepterer op til 0,1 procent GMO i produkter til foder.
Det er en konsekvens af, at flere hundredetusinde tons soja fra USA og Sydamerika tidligere er blevet afvist ved grænsen til unionen, fordi der er fundet støv fra GMO-produkter, der ikke har fået EU's blå-gule godkendelsessegl. Fremover vil de godt kunne komme ind i landet, hvis der ligger en ansøgning om godkendelse af GMO'en hos EU's videnskabelige eksperter, EFSA, og hvis GMO'en allerede er godkendt i det land, hvor produktet kommer fra.
Forslaget har været kontroversielt for mange lande og blev kun med nød og næppe vedtaget, da syv lande stemte imod. Danmark stemte for, efter at fødevareminister Henrik Høegh (V) først havde været en tur i samråd om sagen.
Sagen er blevet presset frem af europæiske foderfirmaer, som nu glæder sig. Men hos Greenpeace er man bekymret.
- Hvis sikkerheden omkring en GMO-afgrøde ikke er blevet testet i Europa, så burde den ikke tillades. At sætte en tolerancetærskel – hvor lav den end måtte være, er et tegn på, at Europa er ved at miste kontrollen over sin egen fødevareproduktion for at gøre amerikanske eksportører tilfredse, siger Stefanie Hundsdorfer, der er organisationens landbrugsrådgiver.
Europa-Parlamentet og Ministerrådet har nu tre måneder til at gøre indsigelser, før reglerne vil kunne træde i kraft.