Pil er blevet markedsført som en afgrøde, som kan give et udbytte på 10-12 ton tørstof pr. hektar om året. Men virkeligheden ser noget anderledes ud for de fleste.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I et nyt ph.d-projekt viste produktionen af 26 repræsentativt udvalgte marker over hele landet et gennemsnitligt udbytte på 7,3 ton pr. hektar pr. år. Det vil altså sige cirka 33 procent lavere end forventet.

Spredningen af resultaterne var dog meget stor. De 26 marker blev opdelt i 296 delplot for at dække variationerne inden for en mark, og hele 18 procent af disse delplot gav et udbytte på under tre ton pr. hektar pr. år. I den anden ende af skalaen gav cirka ni procent af delplottene et udbytte mellem 12 og 16 ton pr. hektar pr. år, og tre procent gav et udbytte over 16 ton.

Tager ikke afgrøden alvorligt

Grunden til det lavere udbytte er ifølge projektets ophavskvinde ph.d.-studerende Lisbeth Sevel, at mange planteavlere ikke har taget afgrøden alvorligt.

- Det skyldes flere ting. Nogle af planteavlerne har ikke vidst bedre, nogle har ikke fået ordentlig vejledning, og nogle har reelt ikke dyrket pilen for at producere biomasse. Pil er blevet oversolgt som en afgrøde, man kan klare med lidt venstrehåndsarbejde, siger Lisbeth Sevel, som er i gang med sit ph.d.-projektet for HedeDanmark.

- Resultaterne betyder ikke, at man ikke kan få et højt udbytte af pil. Det er der flere, der får. Men pil er en ny afgrøde, som vi endnu ikke har en særlig stor viden om, forklarer hun og tilføjer, at der er tale om foreløbige resultater.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ukrudt er den store synder

Hun mener, at nøglen til at få et godt udbytte er at betragte pil som enhver anden afgrøde.

- Pil er en seriøs afgrøde, som er sårbar i etableringsfasen. Det er især ukrudt, der er problemet. Det har også været det primære problem for de marker, jeg har observeret, at de ikke er blevet holdt ordentligt rene, fortæller Lisbeth Sevel.

Forsøget viste ikke nogen signifikant sammenhæng mellem udbytte og jordtyper og heller ikke mellem udbytte og gødskning.

Trods det lave gennemsnitlige udbytte ser Lisbeth Sevel positivt på fremtiden for piledyrkning i Danmark.

- Den viden, der findes på området, bliver udbredt, så man vil få mere ud af afgrøden i fremtiden, mener Lisbeth Sevel.