Det er nok ingen tilfældighed, at Anders Samuelsens tropper i Liberal Alliance i øjeblikket vinder fornyet tilslutning efter at have været næsten totalt udslettet fra den politiske scene.

Det lille parti har ramt nogle temaer, som har været stærkt oversete i mange år. Fællesnævneren er frihed, som ellers er et umoderne begreb på den politiske scene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Frihed skaber man ikke gennem forbud, men ved at have fornuftige rammer at udfolde sig inden for.

I en halv snes år har overvågnings- og barnepigesamfundet fået lov at udvikle sig stort set uimodsagt i Danmark.

Den politiske debat har været styret af forbud og detailreguleringer. Svarene på ethvert problem har været forbud, skrappere sanktioner og indskrænkning af almindelige menneskers selvbestemmelsesret og råderum. Der er indført meget detaljerede regler for, hvordan vi skal registrere, passe og transportere vore dyr - endda fra mark til mark. Vores lommeknive kan sende os i fængsel.

Uskyldige lovovertrædelser som en pose hunde- eller kattefoder i produktionsdyrenes foderrum eller konens rosenmidler i det aflåselige planteværnsdepot koster bål og brand. De mange regler er sideløbende suppleret med øgede beføjelser til politi og myndigheder, og klassiske retsprincipper tilsidesættes.

Mange myndigheder har fået vidtrækkende beføjelser til både at udstede regler, administrere de samme regler - og at dømme administrativt. Magtens tredeling respekteres ikke, og landbruget er et af de erhverv, hvor udøverne i særlig grad er ramt af retsløshed og overgreb.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Uanmeldte tilsyn og adgang overalt uden dommerkendelse er ikke længere et særsyn og desværre bredt accepteret.

Men bægeret er alligevel ved at være fuldt for mange. Det har længe været tydeligt, når landmænd mødes, og snakken går. Men ikke kun landmænd synes, at styringen og detailreguleringen af vores adfærd har taget overhånd - at det er helt "ga ga", som Liberal Alliances miljøordfører, Villum Christensen, udtrykker det i interviewet på side 2 i denne avis.

De bedste beviser er vel, at Venstre og Konservative har store problemer med opbakningen. Menige medlemmer gør enten oprør eller melder sig ud i protest mod ledelsens manglende lydhørhed.

Der er ikke noget at sige til, at der ulmer et oprør, og uanset, om Liberal Alliance får held med sit comeback, er det at håbe, at de temaer, partiet har fået sat på dagsordenen, må blive taget alvorligt langt ind i de gamle partiers rækker.

Måtte frihed igen blive et værdsat tema hos de partier, som stadig har begrebet skrevet ind i deres partiprogrammer.