Da Maskinbladet i begyndelsen af oktober besøgte Knud B. Overgaard fra Harlev vest for Aarhus, var han lige blevet færdig med at så vinterhvede. Dengang var han ikke begejstret for, at den megen nedbør i sensommeren havde tvunget ham til at så et par uger senere end normalt. Men det er han nu.

- Hveden stod rigtig fint i efteråret, og nu er jeg glad for, at den ikke nåede at vokse sig for kraftig i løbet af efteråret. For da vi fik den første sne sidst i november, var jorden ikke frosset. Derfor var jeg nervøs for, at det fugtige klima under sneen kunne komme til at give problemer med svampesygdomme, siger Knud B. Overgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De bekymringer havde har han dog kunnet spare sig for. For sneen kom en uges tid senere, og da der efterfølgende var en periode med frost, inden der igen faldt sne, har hveden lige siden stået tørt under det hvide snedække.

Fin fremspiring

Den sene såning og problemer med kvaliteten af såsæden gjorde, at udsædsmængden i hveden blev øget i forhold til tidligere år.

- Jeg fik oplyst, at spiringsprocenten i udsæden lå på 85 procent, og det ser ud til at have holdt stik, siger Knud B. Overgaard.

Målet var en plantebestand på 300 - 350 planter pr. kvadratmeter, og ved en optælling først i november talte han 320 planter pr. kvadratmeter.

- Det var helt tydeligt at se, at de hvedeplanter, der var sået 1. oktober, havde en kraftigere vækst end det hvede, jeg såede først. Og sidst i oktober kunne jeg ikke se forskel, fortæller Knud B Overgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han mener, at forklaringen skal findes i, at det hvede, der blev sået den 24. september, blev sået i et mere vådt og tungt såbed.

Fik sprøjtet i efteråret

Trods den sene såning lykkedes det at få sprøjtet hveden mod ukrudt i efteråret.

- Alle 63 hektar blev sprøjtet den 11. oktober. Jeg kørte med 2,0 liter Boxer, 0,04 liter DFF og 0,15 liter Oxitril pr. hektar. ? Ppå den sidst såede mark, undlod jeg dog at iblande Oxitril, da hveden ikke var kommet op, og at det derfor ikke gav mening at sprøjte med Oxitril, som har bladvirkning, fortæller Knud B. Overgaard.

Han forklarer den høje dosis af Boxer med, at der på alle markerne er problemer med græsukrudt - blandt andet rajgræs. Og udover at rajgræsset koster udbytte, vil det også give et fradrag i fremavls-tillægget på en krone pr. hkg, hvis der anvendes Hussar og lignende græsukrudtsmidler i foråret, da der dermed skal foretages et ekstra syn af kornet inden høst.

Med sprøjtningen af hveden i efteråret satser han på, at han kan nøjes med en opfølgende sprøjtning med Starane midt i maj.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gødningen er købt

En af vinterens sysler er at købe ind til den kommende sæson. Når det gælder indkøb af gødning, er Knud B. Overgaard dog glad for, at han købte den i sommer. Og med de mængder, han skal bruge, svarer det til, at han skulle give cirka 60.000 kroner mere for gødningen, hvis han skulle købe den nu.

Planen er, at tildele hveden 30- 60 kg NS-gødning tidligt i foråret, og den resterende mængde op til 160-180 kg kvælstof pr. hektar midt i april.

- Vi bor i et område, hvor husdyrtætheden ikke er så stor. Derfor bruger jeg kun handelsgødning, siger Knud B. Overgaard, og tilføjer, at han dadengang han drev landbruget økologisk, var han nødt til at modtage gylle ? men at han ikke savner sporene , og de strukturskader, den tunge trafik giver i marken.

Gode priser på kornet

Selvom sidste års avl af hvede blev kasseret til fremavl på grund af en for ringe spireevne, så er Knud B. Overgaard godt tilfreds med prisen på kornet.

- Jeg solgte en tredjedel af hveden i september, og fik 130 kroner pr. hkg. DerJ eg forhørte jeg mig hos flere forskellige firmaer og oplevede, at jeg hos et af firmaerne blev budt 118 kroner pr. hkg ? altså 12 kroner mindre pr. hkg end han endte med at sælge for. Og med et salg på 200 ton hvede betød det en forskel på min bundlinjie på 24.000 kroner, fortæller Knud B. Overgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg overvejer stærkt lige nu kraftigt , at sælge yderligere knap en tredjedel af hveden til 150-160 kroner pr. hkg. Derudover overvejer jeg et delsalg af 2011-høsten for at sikre mig. Det mener jeg giver mening, da jeg ved, hvad jeg har givet for udsæden og gødningen og kan se, at jeg kan lave et acceptabelt dækningsbidrag, hvis udbytterne er, som de plejer at være.

Højbygård:

* Knud B. Overgaard har siden 1979 drevet Højbygård 10 kilometer vest for Aarhus. Sædskiftet på de 145 hektar er korn, raps og frøgræs.

* På grund af vigende priser på salgsafgrøderne blev gården lagt om til økologi i 1998. Men problemer med rodukrudt fik Knud B. Overgaard til at skifte tilbage til konventionel drift i 2006.

Markplan 2010/2011                                                Hektar

·          Vinterhvede                                                63

Artiklen fortsætter efter annoncen

·          Vinterraps                                                   15

·          Alm. rajgræs, frø                                        18

·          Vårbyg                                                          49

·          I alt                                                               145