Abonnementsartikel

Erstatningsansvar kan løbe helt op i fem millioner kroner

Danish Crown vil gøre erstatningsansvar gældende, når der leveres svin med medicinrester

Svin, der har fået medicin, skal tilbageholdes fra slagteriet i en periode, indtil man er sikker på, medicinen er helt ude af kroppen. Den procedure er allerede glippet i to tilfælde i 2011 hos Danish Crown, skriver Food Culture.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Formanden for Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion, Lindhart B. Nielsen tager skarpt afstand fra indlevering af svin, der kan indeholde medicinrester. 

- Det er sjusk af allerværste skuffe, og det må bare ikke ske. Man må sørge for at bruge de præparater, der er tilgængelige på markedet, som man ved er væk, før svinet sendes til slagtning. Det kan 99,99 procent af de danske svineproducenter heldigvis også finde ud af, for det er jo blandt andet det lave niveau af reststoffer i danske svin, der sikrer os en stor del af verdensmarkedet, siger Lindhart B. Nielsen.

Fra Danish Crown appeleres der til ejerne om at tage ansvar.

- Det er helt uacceptabelt, og jeg må på det kraftigste opfordre vores ejere til at tage ansvar på det her område. Medicinrester i grisene er ganske uforeneligt med fødevarer, og derfor er kontrollen med fødevarerne, der produceres i Danish Crown ekstremt omfattende. Én af hovedårsagerne til Danish Crown’s succes på hjemme- og eksportmarkederne er netop den høje fødevaresikkerhed, siger Vagner Bøge fra DC Ejerservice til Food Culture. 

Han mener, det slider på Danish Crowns troværdighed hver gang, der indleveres svin, som ikke har været tilbageholdt tilstrækkeligt længe. Det er til stor skade for både virksomheden og dens ejere, og tabet for den enkelte landmand kan også være omfattende. 

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis et svin slipper igennem den finmaskede kontrol på slagterierne, og fejlen ”først” findes et døgn senere, må hele partiet kaldes tilbage. I det tilfælde vil Danish Crown gøre et erstatningsansvar gældende over for den pågældende andelshaver, og det kan løbe helt op i fem millioner kroner, siger Vagner Bøge.