Gennem årtier har danske landmænd ydet en stor indsats for at forbedre det danske vandmiljø, og med tre vandplaner i bagagen er de lavest hængende frugter plukket. Derfor vil indsatsen i den vandplan, der nu er sendt i høring, kræve betydeligt stærkere virkemidler, end vi er blevet præsenteret for i de tidligere vandmiljøplaner.

- Det er nu, slaget skal slås. For der er ingen tvivl om, at vandplanerne har enorme konsekvenser for landbrugsdriften på den enkelte ejendom – både økonomisk og driftsmæssigt. Derfor er det utroligt vigtigt, at man som landmand har fuldstændig styr på, hvordan vandplanerne påvirker ens ejendom, understreger Troels Toft, planteavlskonsulent hos Patriotisk Selskab i en artikel i januar-udgaven af Agrolgoisk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mange penge på højkant

- Når vi laver mark- og gødningsplaner for landmændene, gør vi meget ud af at vise den enkelte landmand, hvor han kan søge oplysninger om, hvordan vandplanerne vil komme til at påvirke hans ejendom. Samtidig gør vi landmanden opmærksom på, at han skal have styr på, hvad der skal ske med de vandløb, der ligger på hans egen ejendom. Det er nemlig vigtigt at være opmærksom på, at der, selvom der ikke skal ske ændringer på ens egen ejendom, kan ske en forringelse af driften på ejendommen, hvis en reduceret vedligeholdelse længere nede af vandløbet bevirker en ændring i vandstanden, så drænudløbene på ens ejendom kommer til at stå under vand, siger Troels Toft.

Han understreger derfor vigtigheden af, at man som landmand selv går ind og nærlæser vandplanen for det område, man bor i, og gør sig klart, hvad forudsætningerne for ændringerne er.

- Allerede i dag kan man se, hvor omfattende effekter dårligt virkende dræn har på jordens ydeevne og udbyttepotentiale, og randeffekten af et dårligt drænet hul i marken er altid meget højere end man kan se, siger Troels Toft.

- Udover at hjælpe landmændene med at få overblik over konsekvenserne af vandplanerne tilbyder vi også at hjælpe med at lave høringssvar til Naturstyrelsen – både for den enkelte landmand og for større grupper af landmænd, hvis jord eksempelvis gennemskæres af et rørlagt vandløb, som skal fritlægges, fortæller den fynske planteavlskonsulent.

Afledte effekter

En af de landmænd, der er involveret i arbejdet med vandplanerne på Fyn, er Søren Bonde fra Båring på Nordvestfyn. Som næstformand i Patriotisk Selskab og formand husdyrbrugsudvalget lægger han mange kræfter i at sikre, at lodsejerne kender konsekvenserne af vandplanerne på både kort og lang sigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg mener, at det er vigtigt, at vi får synliggjort de udgifter, der er forbundet med at gennemføre vandplanerne, og at vi gør os umage med også at fortælle beslutningstagerne, at der i mange af projekterne vil være afledte effekter, som det på nuværende tidspunkt er umuligt at sætte tal på, hvor meget de vil koste den enkelte lodsejer, siger Søren Bonde.

Han tilføjer, at han har svært ved at se, hvordan politikerne har tænkt sig at finansiere vandplanerne, hvis lodsejerne skal holdes skadesfri.